Kredi kartı ekstre erteleme ve atlat nedir, günümüzde hemen hemen herkes bir veya birden fazla kredi kartı sahibi, zira 18 yaşını doldurduğumuz gün, birde düzenli gelirimiz var ise tüm bankalar tarafından sıklıkla aranarak kredi kartı talebimiz olup olmadığı sorulur ve başvuruları telefon yoluyla alınır. Sonrasında kredi kartımız elimize ulaşır yavaş yavaş borçlanmanın ne demek olduğunu yaşayarak anlamış oluruz. Tabi bu borçları ödemede zaman zaman zorlandığımız durumlar yaşayabiliriz. Bu durumda borç erteleme yollarını araştırırız, peki, kredi kartı borcu ekstre atlatma işlemi nedir ve nasıl yapabiliriz. Tüm bu soruların cevapları aşağıdaki yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız.
Bazı zamanlar bir ev ve araç satın almak isteyerek ve kredi kartını kullanırız ve kredi başvurusu yaparak kredi kullanabiliriz. Ödeme vadelerinde gelirimizin azaldığı durumlar oluşabiliyor ,bu durumda da kredi kartı ekstre erteleme yolları arayışına giriyoruz. Taksit dondurma nasıl olur? Borçlarımı nasıl öteleme yapabilirim? bu sorularının cevaplarını arıyoruz. Peki normal şartlarda düzenli bir şekilde ödediğimiz ve planımızda olmayan bir durumla karşı karşıya geldiğimizde ve ödeme yapamayacak durumla karşılaştığımızda ekstremizi nasıl erteleyebiliriz.
Kredi ve kredi kartı borçlarını ödeme vadesinde ödememiz durumunda icra durumuna düşeriz. Bu icra işlemine gelmeden önce kredi ise yapılandırmamız kredi kartı borcumuz ise ekstre erteleme yollarına başvurmamız gerekmektedir.
Kredi Kartı Ekstre Atlat Ne Demek ?
Bankalar, genellikle kredi kartı ve kredi borcu ertelemelerine taksit atlatmalarına ve molalara olumlu yaklaşmayabilirler tabi bunun yanında bazı bankalarında bu konu ile alakalı kampanyaları da mevcuttur, özellikle kredi kartları ile ilgili mola ver , ekstre atlat, ekstre dondur gibi sıralanabilir. Bu sebeptendir ki kredi veya kredi kartı ödeme güçlüğünüz olduğunda aşağıdaki adımları izleyerek taksitinizi bir veya birkaç ay, yada kredinizi öteleyebilirsiniz;
- Öncelikle ilgili bankanın müşteri hizmetlerine ulaşarak taksit öteleme ile ilgili bir kampanyalarının olup olmadığını öğrenmelisiniz.
- İkinci adım olarak ötelediğiniz tutar için ödeyeceğiniz masraf, faiz vb giderlerin tutarını öğrenmelisiniz ve buna göre karar verebilirsiniz. Çünkü krediyi kullanırken imzaladığınız bir dolu evrak içerisinde gecikmelerde uygulanacak faiz oranları, masraflar ve belli yaptırımlar mevcuttur. Bu sebeple bankanızın size söyleyeceği her cümle önemlidir.
Kredi Kartı Ekstre Borcunu Bir Sonraki Aya Atlatma Nasıl Yapılır?
Borcunuz olan bankanız ile öteleme veya erteleme konusunda görüştünüz, dilekçe verdiniz fakat işler umduğunuz gibi gitmedi ve erteleme başvurunuzdan olumlu bir sonuç çıkmadı, bundan sonraki süreciniz şöyle olabilir; başka bir bankaya borç yapılandırma ile ilgili kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Borç yapılandırma kredilerini veren bankaların genel isteği borcunuz olan banka bakiyesinin kapatılmasıdır. Örneğin, Yapılandırma kredisi başka bir bankaya yapılandırma kredisi başvurusu yaptınız ve onaylandı. Paranız hesabınıza blokeli olarak aktarılır ve borcunuzu ödemeniz dışında farklı amaçla parayı kullanamazsınız.
Yeni kullandığınız kredi ile önceki kredi borçlarınız tamamen kapatılarak diğer bankaya daha uzun vadeli olarak borçlanmış olursunuz. Böylece de yüksek tutarda olan taksitleriniz hem daha düşük seviyelere düşmüş olur hem de ödeme güçlüğünüzü bu sayede aşmış olursunuz. Pek tabi, bu durumda da ödeyeceğiniz faiz rakamları bankanın belirlediği oranlarda artmış olacaktır. Yapılandırma kredisini kullanmadan önce bu krediyi kullanmak son çareniz mi son bir kez gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
Hangi Bankalarda Ekstre Erteleme Yapılabilir?
Borçlarınızı erteleyebilmeniz için bazı bankaların ertelemeler ile ilgili kampanyalarının olduğunu yukarıdaki yazımızda belirtmiştik. İşte hangi bankalar borç ertelemesi yapar aşağıda belirtelim;
Ziraat Bankası Ekstre Erteleme İşlemi
Ziraat Bankasının kredi kartı olan bankkart combo kredi kartında ekstrenizin yüzde ellisi ödendiğinde kalan ekstre borcunuzu bir ay öteleme hakkına sahipsiniz. Ziraat bankasının bu özelliğine katılım müşteri bazlı olduğundan, bir yıl içesinde en çok 2 kez faydalanılabilir. Kredi kartınızda herhangi bir otomatik ödeme talimatı mevcutsa kampanyadan yararlandığınız ay için fatura tahsilatı gerçekleşmeyeceğinden faturanızı elden ödemeniz daha garanti olacaktır.
Garanti Bankası Kredi Kartı Ekstresi Atlatma
Garanti bankasına ait kredi kartlarınızın ekstrelerini , Ekstre Atlat ürününden faydalanarak gelecek dönemde ödeyebilirsiniz., Kredi kartı borçlarınızı kolaylıkla erteleyebilmeniz için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Bonus flaş uygulamasından erteletmek istediğiniz kredi kartınızı seçip hesap özetim kısmında görülen “ekstre atlat” butonunu işaretleyerek talepte bulunabilirsiniz.
- Garanti BBVA internet bankacılığı aracılığıyla, Kartlar bölümünden borç ödeme alanında yer alan ekstre atlat adımı ile başvuru yapabilirsiniz.
- 444 0 333 Garanti Bankası Müşteri Hizmetleri hattını arayarak ekstremi atlatmak istiyorum dediğinizde yönlendirilen talimatları uygulayarak ekstrenizi atlatabilirsiniz.
- Kısa mesaj yolu ile de ekstre atlama işlemi yapabilirsiniz yapmanız gereken “ATLAT” yaz bir boşluk bırak ve kartın son 6 rakamını 3340 a gönder. Ekstre atlatma talebiniz alınmış oluyor.
Akbank Kredi Kartı Alışveriş Ödemesi Erteleme
Akbankta axess kartı olanlar alışverişlerini erteleme iste özelliği ile 3 ay için erteleyebiliyorlar. Bu erteleme işlemi için banka hiçbir ücret talep etmiyor. Erteleme talebinizi Akbank müşteri temsilcisinden veya şubeye giderek , yahut telefon şubesinden kolaylıkla yapabiliyorsunuz.
Yukarıda örnek olarak 3 bankanın ekstre erteleme ürünlerinden bahsettik fakat tüm bankaların buna benzer ekstre erteleme kampanyaları mevcuttur. Umarız hiçbir zaman ekstre erteleme için yukarıdaki bilgilere ihtiyacınız olmaması dileğiyle.
Kredi Kartı Sözleşmelerindeki Ekstre Atlatma İle İlgili Yasal Maddeler Nelerdir?
Kredi kartı sözleşmelerinde kredi kartı ekstre atlat ve erteleme gibi bir madde yoktur. Fakat bankalar çeşitli kampanyalarla borcunu o ay için ödeyemeyen ve bir sonraki aya ötelemek isteyen müşterilerine özel faiz oranları ile ekstre atlat hizmeti vermektedir. Başta dediğim gibi burada bankaların yasal bir zorunlulukları bulunmamaktadır.
İlgili İçerik : Kart Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?
Fakat ekstre atlatma ile ilgili Resmi Gazete ile yayınlanmış bazı kurallar ve maddeler bulunmaktadır. Ticari kredi kartı kullanıcıları için ekstre atlat ve erteleme işlemlerinden ücret tahsil edilemez, olarak belirtilmiştir. Eğer ticari bir kredi kartı ekstresi ertelemek istiyorsanız ve sizden ücret isteniyorsa ödemeyin ve hakkınızı arayın diyorum.
Kartı Ekstre Atlat Ve Erteleme Hakkımı Kullanırsam Kredi Notum Ne Kadar Düşer?
Hemen şunu söylemeliyim ki kredi kartı 1 ay veya 3 ay erteleme yapmanız kredi notunuzu hiç bir şekilde etkilemeyecek ve kredi notunuz düşmeyecektir. Çünkü, örnek olarak Mayıs ayı ekstrenizi ödemekte güçlük çekiyorsunuz ve Haziran ayına ertelemek istiyorsunuz o zaman banka ekstre borcunuza küçük bir faiz işleterek bir sonraki aya ekstrenizi atlatıyor. Dolayısı ile borcunuz Kredi Kayıt Bürosu‘na gecikme olarak bildirilmiyor bu yüzdende kredi notunuzun düşmesi söz konusu değildir.
5.000 Lira Kredi Kartı Ekstre Borcumu 1 Ay Erteleme Yaparsam, Ne Kadar Faiz Öderim?
Bunu çok merak eden kullanıcı olabilir bu yüzden bu sorunun cevabını bir tablo ile açıklamak istiyorum;
Ekstre Dönem Borcu | Erteleme Yapılacak Ay | Peşin Faiz Oranı | Ödenecek Peşin Faiz | Toplam Ekstre Borcu |
5.000 TL | 1 | % 1,58 | 95,00 TL | 5.095,00 TL |
5.000 TL | 2 | % 2,88 | 173,00 TL | 5.173,00 TL |
5.000 TL | 3 | % 4,13 | 248,00 TL | 5.248,00 TL |
tabloda gördüğünüz gibi bir aydan 3 aya kadar erteleme yaptığınızda ödeyeceğiniz faiz tablosu ve peşin faiz oranları belirtilmiştir. Çok ciddi bir fark gelmiyor eğer borcunuzu ödeyemeyecek iseniz akıllı bir tercih olarak gözüküyor.
Kredi Kartı Ekstre Borcunu En Fazla Kaç Ay Erteleyebilirim?
Şuana kadar tüm bankalar ekstre toplam borcunu veya dönem borcunu 3 ay kadar erteleme imkanı sunuyor daha fazla ay için şuan için atlatma yapan bir banka bulunmuyor. Tabi bu olmayacağı anlamına gelmez ama bankalar arasında kabul görmüş geçerli ay en fazla 3 ay olarak karşımıza çıkmaktadır.