• AMERIKAN DOLARI
    34,7618
    % 0,06
  • AVUSTRALYA DOLARI
    22,3575
    % -0,08
  • € EURO
    36,6639
    % 0,25
  • £ POUND
    44,2844
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    4,7748
    % 0,00
  • РУБ RUBLE
    0,3311
    % 0,05
  • ÇEYREK ALTIN
    4.912,00
    % 0,06
  • BIST 100
    9.886,05
    % 0,60

Adıma Kredi Çekilmiş Mi? 3 Yasal (Garanti Yolla) Öğrenin

Adıma Kredi Çekilmiş Mi? 3 Yasal (Garanti Yolla) Öğrenin

Yalnızca 5 adımda adınıza kredi çekilip çekilmediğini öğrenmek, internet üzerinden sorgulama yapılarak mümkün olabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde dolandırıcılık vakalarının giderek artması sebebiyle pek çok vatandaş, özellikle bankacılık işlemlerinde yaptıkları işlemlerde şüphe duyarak kimlik bilgilerini paylaşmaktadır. Çünkü kimlik bilgileri ile insanların adında bankalardan kredi çekildiği haberleri her geçen gün gündemi biraz daha fazla meşgul etmektedir. Hal böyle olunca da adıma kredi çekilmiş mi diyen kişilerin içleri içlerini kemirmeye başlamıştır. Sorgulama işlemlerini yapmak isteyen vatandaşlar kredi geçmişi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak istemektedir.

Son dönemde teknolojinin ilerlemesi ve geniş kitleler tarafından internetin kullanımının artmasıyla birlikte dolandırıcılık yöntemleri de oldukça yaygınlaşmıştır. Nüfus cüzdanını kaybeden kişiler genellikle içine düştükleri şüphelerden kurtulmak için kendi adları üzerine habersiz bankalardan kredi çekilip çekilmediğini merak etmektedir. Bu konuda e-Devlet Kapısı sisteminin dışında pek çok özel ve kamu bankasının da sistemlerinde kredi sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

Adıma Kredi Çekilmiş Mi, Çekilebilmesi Mümkün Mü?

Adınıza habersiz kredi çekilmesi haberleri özellikle son yıllarda gündemi bir hayli meşgul etmiştir. Teknolojik sistemler her ne kadar durmadan gelişmeye devam etse de başka birinin sizin adınıza kredi başvurusunda bulunup bankalardan sizden habersiz kredi çekebilmesi mümkündür. Günümüzde faaliyetlerini sürdüren bankalar yalnızca kredi tahsisi için değil tüm bankacılık işlemleri için her geçen gün daha farklı ve kapsamlı güvenlik yöntemleri sağlamakla birlikte, çok yönlü güvenlik teyidiyle riski oldukça azaltmış olmalarına rağmen bir kişinin haberi olmadan adına kredi çekilmesi mümkündür.

Gündemde yer alan haberlerden de görüleceği üzere bir kişiden habersiz bankadan onun adına kredi çekme vakaları genellikle kimlik kayıplarıyla meydana gelmektedir. Bununla birlikte herhangi bir vatandaşın kimlik bilgilerinin kopyalanması sonucu, bu kişi adına bankalardan habersiz bir şekilde kredi çekilmesi mümkün olmaktadır. Öte yandan çok daha profesyonel hareket eden dolandırıcılar ise vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçirdikten sonra düzenledikleri sahte kimlik belgesi ile bu kişi adına kredi çekebilmektedir.

Adıma Kredi Çekilmiş Mi, Nasıl Sorgulayabilirim?

Banka kredisi kullanım bilgisi öğrenme işlemleri için internet üzerinden hizmet alınabilmektedir. Kredi Kayıt Bürosu (KBB) sistemi üzerinden herhangi bir kredi kullanılıp kullanılmadığını görüntülemek mümkün olmaktadır. Son dönemde sadece bankaların ulaşabildiği bu tür bilgiler yani kredi kullanım bilgisi, günümüzde bankalarda işlem yapan bireysel müşterilerin tümünün erişebildiği bir veridir.

Yalnızca cüzi miktarda bir ödeme yaparak elde edebileceğiniz kredi kullanım bilgisi , Kredi Kayıt Bürosu veri sisteminde kaydedilen bilgilerden oluşmaktadır. Banka müşterilerine sunulan imkanlardan biri de küçük bir ödeme ile bu bilgilere anında ulaşılabilmesidir. Bu doğrultuda bireysel banka müşterilerin, Findeks altyapısı üzerinden “Findeks Risk Raporu” adı verilen verilerden yararlanarak şu bilgileri kolaylıkla öğrenebilmektedir.

Müşterinin son 5 yıl içinde kullandığı tüm kredi ürünlerinin en ince ayrıntıları;

  • Bireysel banka müşterisi tarafından çekilen kredinin hangi bankadan ve hangi kredi ürünü olduğu bilgisi
  • Çekilen kredinin ödeme gecikme durumu ve ödeme performansı bilgileri
  • Müşteri adına çıkarılmış kredi kartlarının mevcut borç durumları, ekstre ödeme performansları ile kredi kartı borcu gecikme durumları
  • Kredili mevduat hesabı ödemeleri hakkında tüm detaylar

Kredi Kayıt Bürosu‘nun (KKB) bankalardan sonra banka müşterilerinin de erişimine açtığı bu veriler, son beş yıl boyunca bireysel bankacılık hareketlerinin en ince ayrıntısına kadar görüntülenebildiği bir veri tabanında kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtlar bireysel banka müşterisinin Findeks Risk Raporu’nda açık ve net bir şekilde erişilebilir hale getirilmiştir. Bu yöntemi deneyerek adınıza çekilen haberli ve habersiz tüm kredili ürünleri tespit edebilirsiniz.

Findeks Risk Raporu aynı zamanda banka müşterilerinin bankalardan yapacakları yeni kredi kullanım taleplerinde de belirleyici bir rol üstlenmektedir. Nitekim Findeks Kredi Notu yeterince iyi olmayan ve beklenilen seviyede olduğu belirlenen müşterilerin kredi başvuru talepleri reddedilmekte ya da bu kişiler kredi puanlarıyla bağlantılı olarak düşük faiz oranı yerine yüksek faiz seçenekleri ile kredi kullanabilmektedir. Findesk Risk Raporu ücret bedeli 2019-2020 yılında 5,5 TL + KDV şeklinde hizmete sunulmaktadır.

Adıma Kredi Çekilip Çekilmediğini Nasıl Öğrenebilirim?

Adıma kredi çekimi sorgulama işlemlerinde Findeks Risk Raporu etkili olmaktadır. Ancak ücretli olan bu işlem yerine alternatif araştırma yöntemlerini merak eden bireysel banka müşterileri için de pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Türkiye’de bankacılık sektöründe faaliyetlerini sürdüren bankaların kendi sistemleri üzerinden sorgulama yaparak adınıza kredi başvurusu yapılıp yapılmadığını, eğer yapılmışsa kredinin ne zaman ne kadar çekildiğini anında öğrenebilirsiniz.

adıma çekilen kredi var mı

Bankacılık sektöründe gelinen son noktada, bankanın herhangi bir kredi ürünün çekilebilmesi için bankalar tarafından pek çok güvenlik teyit mekanizması devreye girmektedir. Fakat buna rağmen üçüncü şahısların aşmaları oldukça zor görülen bu güvenlik duvarlarının dolandırıcılar tarafından aşılabildiği ve bir kişinin haberi olmadan o kişi hakkında kredi çekildiği görülmektedir. Bankaların sistemleri üzerinden kredi çekilip çekilmediğini öğrenmek birbirinden farklı birkaç yöntem ile yapılabilmektedir.

  • Adınıza kredi çekilip çekilmediğini öğrenmek için herhangi bir bankanın Türkiye genelindeki en yakın şubesine gidilerek bireysel müşteri temsilcisi aracılığıyla istenilen tüm kredi kullanım bilgilerine ulaşılabilmesi mümkündür.
  • Bankaların günümüzde giderek kullanımını yaygınlaştırdığı internet bankacılığı hizmetini kullanan banka müşterileri, internet bankacılık sistemine girdiklerinde çok kısa sürede tüm kredi kullanım ve kredi kartı harcama detaylarına ulaşabilirler.
  • Banka şubeleri ve internet bankacılığı dışında banka müşterilerinin cep telefonları aracılığıyla kullandıkları bankaların mobil şubeleri üzerinden de müşteri adına kredi çekilip çekilmediği kolaylıkla öğrenilebilmektedir.

Bankaların internet ve mobil şubelerinde bildirim özelliği açılarak herhangi bir kredi başvurusu talebi durumunda anında bu gelişmeden haberdar olunabilmesi mümkündür. Bu şekilde bankaların sistemleri üzerinden araştırma yaprak ücretsiz bir şekilde adınıza kredi çekilip çekilmediğini çok kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Adınıza Kredi Kullanım Bilgilerine Ulaşma Ve Sorgulama

E-Devlet Kapısı ile kredi kullanım bilgilerini öğrenme, son yıllarda bankacılık sektöründe yaptıkları finansal işlemleri internet üzerinden takip edebilmek isteyen banka müşterilerinin en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Günümüzde devletin hemen hemen bütün resmi kurumlarının e-hizmet yani elektronik hizmetlerinin bulunduğu bu sistemde, özel bankalara ait işlemler yer almamaktadır. Dolayısıyla e-Devlet Kapısı sisteminden yararlanarak şu an için herhangi bir bankacılık bilgisine ve de kredi kullanımı hakkında bilgilere ulaşılması mümkün değildir.

Yıllar geçtikçe bu tür uygulamaların yaygınlaşacağı ve e-Devlet platformunda kredi kullanımı sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği beklenmektedir. Ancak bu kapsamda öncelikle kişisel verilerin korunma kanunu kapsamında bankacılık bilgilerinin gizli tutulması ile birlikte konula alakalı yasal mevduatın tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Finansal Durumunuzu E-Devlet Üzerinden Sorgulamak İçin Adımlar

E-devlet yani “www.turkiye.gov.tr” üzerinden finansal geçmişinizi öğrenebilmek için öncelikle siteyi kullanabilmeniz için kimlik bilgileriniz doğrulamış olmalısınız. Bunu nasıl yapabilirim diyorsanız aşağıda seçenekler belirtilmiştir.

  • e-Devlet Şifresi
  • Mobil İmza
  • Elektronik İmza
  • T.C. Kimlik Kartı
  • Banka

Yukarıdaki seçeneklerden bir tanesini seçerek giriş yaptıktan sonra sizden istenilen bilgileri doğru bir şekilde girdiğinizde bir süre sonra size bir web sitesi tarafından bir SMS (kısa mesaj) ile şifre gönderilecektir. İlgili sayfaya girerek bu şifreyi girdiğinizde başkası adınıza kredi çekmiş mi öğrenebilirsiniz.

Başkası Benim Adıma Kredi Çekebilir Mi?

Bu durum oldukça can sıkıcı bir durum olmakla beraber yasal olarak da bir suçtur. Peki, başkasının adına kredi çekmenin cezası var mı, elbette var yasal çerçevede her suçun bir kaşılığı vardır. Bu durum ispatlanır ve ilgili mahkemelerce onaylanır ise suçu işleyen cezasını çekecektir.

Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçunun Cezası (TCK 245/1-2-3) … Sahte bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlama suçun cezası 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır (TCK md.245/3).

Bu işin suç olduğunu ve cezasını öğrendik, peki nasıl oluyor da başkası bizim adımıza haberimiz olmadan kredi çekebiliyor? Bildiğiniz gibi bunun en yaygın örneği faturalı hat alımlarında kullandığımız kimlik bilgilerimiz ve imzalarımız çünkü kimlik bilgimiz ve imzamız olmadan adımıza kredi çekilmesi mümkün değil, adımıza patates hat olarak tanımladıkları hatları çıkartarak telefon olarak bu telefonları bankalara ibraz ederek kredi çekim işlemini zaman zaman yapabiliyorlar. Bu yüzden kimlik bilgilerinizi, e-devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı güvenmediğiniz kimseyle paylaşmayınız.

Adıma Benden Habersiz Kredi Çekilmiş, Ne Yapmalıyım?

Adınıza habersiz kredi çekimi yapılması durumunda, vakit kaybetmeden en hızlı şekilde müşterisi olduğunuz bankayı aramanız gerekmektedir. Kimlik bilgilerinizi banka müşteri temsilcisine verip teyit ettirdikten sonra tüm hesaplara tedbir konulmasının ve kullanılmayan her türlü kredi ya da banka kartının da bloke edilmesi talep edilmelidir.

Banka hesaplarına ve kredi ürünlerine tedbir koyulduktan sonra adıma çekilmiş kredi öğrenme işleminde vakit kaybetmeden Cumhuriyet Savcılığına gidilmeli ve konu hakkında dilekçe ile suç duyurusunda bulunulmalıdır. Yazımızı sonlandırırken bir kaç hafta önce yazdığımız Ölen Kişinin Borcu Ne Olur, başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

YORUMLAR YAZ
  • Hekimoğlu4 yıl önce
  • Selamün aleyküm arkadaşlar Kurtuluş Dergahından yazıyorum mümin kardeşimiz sizlere yardımcı olmak isteyen hayır severlerin bağışları ile bir nebzede olsa sıkıntilarinizi gidermek amacıyla buradayiz bize ulaşın gerçek ihtiyaç sahiplerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız Allah’a emanet olun 05362037607