Kredi kartı bloke kaldırma işlemi ile mutlaka hepimiz bir kez karşı karşıya gelmişizdir. Bu yazım kredi kartı blokesi anında kaldırma işleminin nasıl yapılması gerektiğini bilmeyenler için bir rehber niteliği taşıyacak. Özellikle son yıllarda çoğunuzun kredi kartı bloke deneyimini yaşadığından eminiz. Neden bu kadar iddialı bir söz ettiğimize gelince; Kredi kartı bloke kaldırma işlemi için izlenecek adımlar nelerdir sorusunun arama motorlarında neden bu kadar sık arandığına bakabilirsiniz. Bu istatistik bile, durumun göstergesidir.
Kredi kartınıza bloke koyulduysanız, izleyeceğiniz ilk adım bunun sebebini öğrenmektedir. Bloke nedenini öğrendikten sonra, aşağıda sizinle paylaşacağımız 4 adımdan birini uygulayarak bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Öncelikli adımız, elbette bankanızın müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır.
Kredi Kartı Blokesi Nedir?
Hem banka hesaplarınıza, hem kredi kartlarınıza belli dönemlerde zorunlu olarak bloke koyulabilir. Kredi kartı blokesi, bazen kısa süreli bazen de blokeye sebep olan sorunun çözülmesine kadar devam edebilir. Bloke işlemleri banka tarafından veya üçüncü şahı s- firmalar tarafından konulabilir. Bazı durumlarda müşteri talebi doğrultusunda da bloke koyulabilir. ( kredi kartının çalınması, kaybolması veya kötü niyetli kişilerin eline geçmesi nedeniyle müşteri, kredi kartına bloke koydurabilir).
Kredi Kartına Neden Bloke Koyulur?
Kredi kartınıza koyulan bloke nedenleri arasında en yaygın olan sebep, mevcut borcun ödenmemesidir. Üst üste 3 ay boyunca ödenmeyen kredi kartı hesap özetiniz varsa, üçün ayın sonunda kredi kartınıza bloke koyulması kaçınılmazdır. Özellikle 15 milyon kişinin icralık olduğu şu günlerde, en sık karşılaşılan sebeplerden biri budur. Kredi kartına bloke koyulma nedenleri arasında bir diğer sebep ise haciz ve icra dosyalarıdır. Bu durumda hem hesabınıza hem kredi kartınıza bloke koyulabilir.
Farklı banka veya kurumların talebi doğrultusunda da bloke işlemi bankanız tarafından uygulanabilir. Diğer bir olası bloke nedeni ise, şüpheli işlemler veya hesap hareketleri nedeniyle banka tarafından tedbir amaçlı koyulan blokedir. Bu bloke, en kolay kaldırılabilen blokedir. Bankanızı arayıp işlem onayı verdiğiniz zaman bloke anında kaldırılır.
Kredi kartını kullanıma kapattırma Ve Bloke Olması
Sahip olduğunuz kredi kartınızı, çeşitli nedenlerden dolayı kullanıma kapatabilirsiniz. Kredi kartını kullanıma kapatma işlemi geçici veya kalıcı olarak yapılabilir. Bunun için bankanızın müşteri hizmetlerini aramanız ya da şubenizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Eğer kredi kartınız başkaları tarafınızdan isteğiniz dışında kullanıldığını düşünüyorsanız, kredi kartınızı bloke ettirebilirsiniz.
Ancak bu durumda, tekrar açılmasını talep etseniz bile aynı kredi kartını kullanamazsınız. Yeni kredi kartınız basılır ve bankanız tarafından 15 gün içinde adresinize gönderilir. Bu işlemden emin olmadıkça yapmanızı önermiyoruz. Çünkü bu şikâyet durumunda, kartınız kalıcı olarak bloke edilir ve kullanıma tamamen kapatılır.
4 Başlıkta Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır?
Ve geldik sorunun yanıtlarına. Kredi kartı bloke kaldırma işlemi için 4 yanıt derledik. Her yanıtın farklı sebepleri olabileceği için, sadece ihtimaller kapsamında bu soruya yanıt vermeye çalışacağız. Hiç aklınızda yokken, kredi kartınızla alışveriş yapmak istediniz ama kredi kartınız işleme cevap vermedi. Bankanızı aradınız ve kredi kartınızın neden bloke edildiğini öğrendiniz.
Bankanızın size verdiği yanıt aşağıdakilerden biriyse, size vereceğimiz öneriler doğrultusunda kredi kartınızı tekrar kullanıma açtırabilirsiniz. Ancak hemen belirtelim; bazı durumlarda blokeyi kaldırmak için ek adımlar gerekebilir. Yani bloke, sizin talebiniz ile kaldırılmayabilir. Bu durumda izleyeceğiniz adımlar ve alacağınız aksiyon farklı olacaktır. Üzülmeyin, aşağıda hepsini adım adım anlatıyoruz:
Banka Tarafından Koyulan Kredi Kartı Blokesini Kaldırma
Banka tarafından 3 farklı sebepten dolayı kredi kartına bloke koyulabilir; güvenlik zafiyeti, ödenmeyen borç, haciz – icra. Bu durumda yapmanız gereken öncelikli hamle, bloke nedenini öğrenmektir. Borç yüzünden koyulan bloke varsa, son hesap özetinizin tamamını ödeyerek blokeyi kaldırabilirsiniz.
Güvenlik nedeni ile bloke koyulmuşsa, müşteri hizmetlerini arayarak yapılan son işlemleri onaylayıp kredi kartınızı tekrar aktif edebilirsiniz. Farklı banka veya kurum tarafından, o bankadaki hesap ve kredi kartlarınıza bloke koyulmuş ise, bu durumda bankanızın yapabileceği hiçbir şey yoktur.
İlgili kuruma veya bankaya mevcut borcunuzun tamamını ödeyip, kredi kartınıza uygulanan blokeyi kaldırabilirsiniz. Bunun için karşı taraftan borcu yoktur yazısı almanız gerekebilir. Güvenlik zaafiyeti ile koyulan bloke, bankayı aramanızla hemen kaldırılabilir.
Müşteri Talebiyle Koyulan Kredi Kartı Blokesini Kaldırma
Kaynağından emin olmadığınız herhangi bir internet sitesinde, kredi kartınız ile yaptığınız alışveriş sonrasında şüpheleriniz varsa, bankanızı arayıp mevcut kredi kartınızı bloke edilmesini isteyebilirsiniz. Ya da kredi kartınızın çalınması ya da kaybolması durumunda aynı talepte bulunabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay; böyle bir durumda aynı kredi kartınızı bir daha kullanamayacağınızdır. Yeniden bankanızdan size kredi kartı gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Zaten nerdeyse tüm bankalarda, müşteri hizmetleri aradığınızda “ çalıntı ve şüpheli işlemler “ için sizi farklı bir dâhili numaraya yönlendiriyorlar. Bu kredi kartı bloke işlemi, en hassas işlemlerden biridir. Sadece emin olduğunuz zaman bu seçeneği kullanmanızı öneriyoruz.
Borç Nedeniyle Koyulan Kredi Kartı Blokesi Kaldırma
En zor kredi kartı bloke kaldırma işlemidir diyebiliriz. Eğer kredi kartınıza borç nedeni ile bloke koyulduysa, ne yaparsanız yapın blokeyi kaldıramazsınız. Tek çözümü vardır; mevcut borcunuzun tamamını ödemek! Bir de nakit avansı blokesi diye bir bloke çeşidi vardır.
Kredi kartınızdan çektiğiniz nakit avansı, 2 ay üst üste ödemezseniz kredi kartınızın nakit avans özelliği bloke edilir ve çektiğiniz nakit avansı ödeyene kadar tekrar aktif edilmez. Borcunuzdan dolayı kredi kartı bloke işlemi uygulandıysanız, bankanıza olan borcunuzu ödemelisiniz.
Hiçbir bireysel talep, rica veya öncelik kredi kartınızı yeniden aktif ettirmenize yardımcı olmaz. Tüm bankalarda aynı süreç ve prosedür vardır. Hatta bazı bankalar o kadar katıdır ki, kapatılan kedi kartı borç ödense bile tekrar açılmayabilir. Bununla alakalı nakit avans limiti ne zaman açılır başlıklı konumuzu inceleyebilirsiniz.
Haciz Nedeniyle Koyulan Kredi Kartı Blokesini Kaldırma
Bir diğer zorlu bloke nedeni daha! Kredi kartınızı aldığınız bankadan ve/veya farklı bir banka ya da kurumdan adınıza açılan icra dosyası nedeni ile haciz kararı alınmışsa, kullandığınız tüm banka hesapları ve kredi kartına bloke koyulabilir. Bu durumda tek seçeneğiniz, borcunuzu ödeyerek haciz kararını kaldırtmak olacaktır.
Bankanıza yapacağınız bireysel talep, kredi kartına koyulan bloke işlemini kaldırmaya yetmeyecektir. Haciz kararı devlet kurumları veya özel kurum ya da bankalar tarafından konulabilir. Eğer bu haciz kararının haksız olduğunu düşünüyorsanız, ilgili icra dairesine itiraz ederek, kredi kartınıza ve banka hesaplarınıza konulan blokeyi kaldırabilirsiniz. İtiraz ile bloke kaldırma işlemi, düşük bir olasılık olsa da, yine de denenebilir.
Kredi Kartınıza Bloke Koyulmaması İçin Yapmanız Gerekenler!
Yukarıda listelediğimiz kredi kartı bloke kaldırma işlemleri, umarız hayatınızın hiçbir döneminde karşınıza çıkmaz. Ancak bu 4 seçenekten biri başınıza gelirse, önerilerimizi izleyerek bloke kaldırma işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Bu gibi olumsuzluklar ile karşılaşmak istemiyorsanız borcunuza sadık olun, mevcut borçlarınızın ödeme vadelerini takip edin ve aksatmayın, kredi kartınızı sadece güvenli web sitelerinde kullanın ve mutlaka limitini kendinizin belirlediği sanal kart kullanın.
En azından böylece olumsuzluk riskini en aza indirgemiş olursunuz. Özellikle internet sitelerinde kredi kullanımı konusunda çok dikkat etmelisiniz. Çalıntı ve kaybolma durumunda hemen bankanızı arayıp kredi kartınızı iptal ettirmeyi unutmayın.