Bu konumda sizlerden gelen istekler doğrultusunda kredi kartı alamıyorum ve kredi kartı çıkmıyor diye sorun yaşayan kişilerin merak ettiği soruların yanıtlarını bulmaya çalışacağız. Kredi kartı harcamaları artık hayatımızın her anında oldukça sık kullanılıyor hemen hemen herkeste en az 1 veya 2 tane kredi kartı bulunuyor. Ama halen olmayan ve çok istemesine rağmen bankalardan kredi kartı alamıyorum diyenlerin sayısı da oldukça fazla peki, neden ?
Bunun oldukça fazla nedeni var, bunları teker teker sizlere açıklamaları ve anlatımları ile anlatacağım. İster özel olsun ister kamu bankaları olsun artık kredi kartı verirken çok net ve sert kurallar uyguluyor bunların neler olduğunu bilmezseniz ve kendinizi bu durumlar göre ayarlamaz iseniz kredi kartınız asla çıkmaz.
Kredi Kartı Alamıyorum Başvurularım Neden Ret Oluyor?
Doğru bir kredi kartı başvurusu yapmak için öncelikle neden kredi kartı alamıyorum sorusunun doğru cevabını bularak işe başlamalısınız. Aksi taktirde başvuru sonuçlarınız sürekli olarak ret olarak sonuçlanacaktır. Cep telefonunuza gelecek olan mesaj ise ;
Kredi kartı başvurunuz şu an için olumlu değerlendirilememiştir. Red11 veya Red09
şeklinde olacaktır. Başvurunun ret olmasının sebeplerini açıklayıcı bir şekilde anlatacağım fakat kısaca özetlemem gerekirse, yaşınız tutmuyor olabilir, çok fazla kredi kartı kullanıyor olabilirsiniz, kredi siciliniz bozulmuş olabilir, sigortanız yeterli olmayabilir, çok fazla başvurudan dolayı bankalar sizi kara listeye almış olabilir yani daha fazla uzatılabilir bu seçenekler fakat size en uygun seçeneği yazımın devamını okuyarak bulabilir ve önlemlerinizi alarak kredi kartı alabilirsiniz.
Maaş Aldığım Banka Kredi Kartı Vermiyor Sebebi Ne Olabilir?
Aslında bu sorun oldukça garipsenecek bir durum neden derseniz çünkü kredi kartını alabileceğiniz en kolay banka maaş hesabınızın bulunduğu banka olmalıdır. Bknz.
Peki neden maaş bankanızdan kredi kartı çıkmıyor olabilir. Eğer iş yeriniz, bankanıza bu hesabın sizin maaş hesabınız olduğunu belirtmemiş ise işte sorununuz bu olabilir.
Çünkü yeni bir iş yerine başladığınızda, iş yeriniz eğer Garanti BBVA bankası ile çalışıyor ise size Garanti BBVA bankasında hesabınız olup olmadığını soruyor yok ise hesap açtırıyor ve otomatik olarak bu hesap maaş hesabı olarak tanımlanıyor.
Önemli Nokta şu… Eğer siz benim Garanti BBVA bankası hesabım zaten var derseniz iş yerinize o zaman sizin hesabınıza maaşınız yatar ve iş yerinin bu hesabı bankaya maaş hesabı olarak tanımlaması gerekir bu hesap tanımlanmaz ise normal bir hesaptan farklı kalmaz ve kredi kartı başvurularınız maaş hesabınız dahi olsa verilmeyebilir. Bu durumu gözden geçirerek bir an önce gerekli tanımlamayı yaptırmalısınız.
Bankalara Borcum Yok Ama Neden Kredi Kartı Alamıyorum?
Zaten asıl sorun sizin hiçbir bankaya borcunuzun bulunmamasıdır! Ne kadar garip öyle değil mi? Çünkü bankalar kredi kartı verecekleri kişiyi tanımak ister daha önce yapılan banka ödemelerini, kredi ödemelerini, hesaplarından yapılan havale para girdisi ve çıktısı gibi maddi değerlerini ölçerek kredi kartı verirler.
Tabi sizin hiçbir bankaya borcunuz olmadığı ve muhtemelen daha önce bankalarla çok fazla bir alışverişiniz de bulunmadığı için bankalar sizi tam olarak tanıyamayacak ve bir çok kredi kartı başvurunuz olumsuz negatif sonuçlanacaktır.
Bu durumun çözümü oldukça basittir, hemen bir bankada vadesiz basit bir hesap açarak bu hesaptan ödenmek üzere bir kaç tane otomatik ödeme talimatı vermelisiniz. Bu ödeme talimatlarına ait faturaların bir kaç kez düzenli ödenmesini sağlamalısınız bu süreçte hesabınızda sürekli para olsun bir süre sonra kredi kartı başvurusu yaptığınızda kredi kartınız hemen onaylanacaktır.
Öğrenciyim Kredi Kartı Verilmiyor, Kredi Kartı Lazım
Öğrenci iseniz zaten bu durumda 1-0 yenik olarak işe başlıyorsunuz demektir. Çünkü bankalar geliri olmayan ve yaşı küçük kişilere kredi kartı vermek istemez. Öğrenciyim 18 yaşından da büyüğüm ama kredi kartı alamıyorum diyorsanız birinci planda belgelenebilir bir geliriniz olmalı! Belgelenebilir düzenli bir geliriniz yoksa kredi kartı alamazsınız.
Bu durumun çözümü için emekli olan anne veya babanızı kefil göstermek veya taşınmaz bir gayrimenkul teminat olarak göstermek ve başvuru yapmak mantıklı bir çözüm olabilir. Eğer 18 yaşından küçük bir bireyseniz zaten direk olarak kendi adınıza kredi kartı almanız mümkün olmayacaktır. Hiçbir banka yasaları çiğneyerek size kredi kartı vermez.
Peki bu durumu nasıl çözeriz? Böyle bir sorunla karşılaşmış iseniz ve mutlaka kredi kartı lazım ise aile büyüklerinizin kredi kartlarına ek kart talep ederek adınıza oluşacak bir ek kartı kredi kartı olarak alabilirsiniz. Unutmayın burada babanız veya anneniz ile limitiniz ortak olacak, ekstrelerde harcamalar da gözükecek harcamalara dikkat ediniz:)
Kredi Kartı Çıkmıyor Ne Yapmalıyım?
Tüm bu sebeplerin dışında halen kredi kartı çıkmıyor diyorsanız bunun en önemli sebebi “Kredi Kayıt Bürosu” (KKB) tarafından ince ince hesaplanan kredi notunuzun düşük olmasıdır. Bilenler ve bilmeyenlerimiz olabilir bankalarda yapmış olduğumuz tüm işlemlerden aldığımız bir puan vardır ve bu puana kredi notu denir. Sizlerin kredi kartı ve kredili ürünlere başvuru sonuçlarınız tamamen bu nota göre belirlenir.
Eskiden yapılan bankalara ait geri ödemelerin geç yapılması kredi ve kredi kartı ödemelerinin gecikmesi sonucunu olarak bugün kredi notunuz düştü ve kredi kartı alamıyorum veya çıkmıyor diye ne yapacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Geçmişte ki kötü ödeme alışkanlıklarınıza ve düşük kredi notunuzu bir kenara bırakarak size vereceğim tavsiyeler doğrultusunda kısa sürede kredi kartınıza sahip olabilirsiniz. Kredi puanı ile ilgili daha evvel sizler için hazırladığım KKB kredi notu makaleme göz gezdirerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kredi Kartı Başvurularınızı Bir Süre Durdurun
Bankalara sürekli kredi kartı başvurusu yapmak ve olumsuz cevap almak çok doğru bir davranış değildir. Sizin her olumsuz başvurunuz tüm bankaların online sistemlerinde gözükmekte ve bir sonraki başvurunuzun yine olumsuz olmasını tetikleyecektir.
Bu yüzden bir kredi kartı başvurusu yaptınız ve negatif sonuç aldıysanız biraz ara vermenizin zamanı gelmiş demektir. Bu yüzden başvuruları durdurun ve daha sonraki anlatacağım adımları dikkatlice uygulayın.
Kredi Notu Skorunuzu Yükseltmeyi Deneyin
Kredi notunuz düşük ise hızlı bir şekilde yükseltmeyin, peki kredi notu yükseltme nasıl yapılır diyorsanız tarifini hemen veriyorum.
- Bankalarda olan tüm ödemelerinizi bir düzene sokun ve 1 saat bile ödemelerinizi geciktirmeyin.
- Kredi ve kredi kartı başvurularını durdurun ve yeni başvuru yapmayın.
- Vadesiz hesaplarınıza otomatik ödeme talimatları verin ve günü gününe ödeyin, aksatmayın!
- Anne veya babanız üzerinden adınıza bir ek kart çıkartarak bu ek karttan kucuk harcamalar yapın ve borcu hemen bir kaç gün sonra kapatın ödeyin.
- Banka hesabınıza belirli aralıklarla para yatırıp çekin.
- Eğer imkanınız varsa daha önce çekmiş olduğunuz bir kredinin tamamını ödeyin kapatın veya bir kaç taksitini erken ödeyin.
- Bu işlemleri yaptıktan sonra bir hafta sonra kredi notunuzun yavaş yavaş yükseldiğini göreceksiniz.
- Bu süreci findeks.com üzerinden kredi notu sorgulama yaparak veya findeks takipçi satın alarak sürekli olarak takip edin.
kredi notunuzu yükselttiğinizde bankalardan kredi kartı başvurusu yaparak kredi kartınızı alabilirsiniz.
Diğer Bankalardaki Kredi Limitlerinizi Düşürün
Kredi kartı alamıyorum ne yapmalıyım diyenler, kullanılabilir kredi limitlerini kontrol etmeliler. Bu ne demek diyebilirsiniz. Bunu bir örnek ile açıklamam gerekecek.
Her bireyin gelir durumuna göre tüm bankalarda tanımlanmış bir kredi limitleri bulunmaktadır. Mesela sizin aylık maaşınız 4.500 TL ise, maaşınızın 15 katı bir kredi limitiniz var demektir. Buda tüm bankalarda kullanabileceğiniz kredi limiti oranınız 67.500 TL demektir.
Eğer sizin cebinizde 10 adet kredi kartı bulunuyor ve bir iki tanede ihtiyaç kredisi var ise zaten siz bu limiti doldurmuş olacaksınız muhtemelen bu yüzden yeni bir kredi kartı çıkmayacaktır. Bu yüzden bankalardaki limitinizi kontrol ederek hatta bazılarını düşürerek kredi kartı başvurunuzu ondan sonra yapmalısınız.
6 Ay Sigortalılık Süresini Doldurun
Hiçbir sebep yokken kredi kartının verilmemesinin sebebi bazen SGK ödemesi olduğu karşımıza çok çıkmıştır. Neden derseniz eğer sigortalı bir iş yerinde çalışıyorsanız. İş veren her ay sizin SGK primlerinizi devlete öder buda sizin sigortalı bir iş yerinde çalıştığınızı gösterir ve bankalar sizin bu primlerinizin yatıp yatmadığını ve ne kadar süre ile yatırıldığını o iş yerinde kaç ay çalıştığınızı tespit edebilirler.
Bu sistem e-devlet üzerinden çok rahat kontrol edilmektedir. Eğer siz 6 aydan az bir süre ile bir iş yerinde sigortalı iseniz yine kredi kartı böyle bir durumda çıkmayacaktır. 6 ay süreyi doldurduktan sonra tekrar başvuru denemelisiniz. Dilerseniz bu konuda daha önce yazdığım Sigortam Yok Kredi Kartı Alabilir Miyim, başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.