BCH (Rotatif) kredi ve spot kredi arasındaki farkları merak eden müşterilerimiz için hazırladığımız bu yazımızda bu iki ticari kredi arasındaki avantajlar ile dezavantajlar hakkında bilgiler vereceğiz. Ülkemizdeki bankalardan bireysel ve ticari krediler kullanırız. Acil para ihtiyaçlarımız da, borç ödemelerimizde, borç kapatmalarımız da bankalar bizim ilk durağımız olur.Ticaretle uğraşan şirketlerde bankalardan bir kredi alacakları zaman ticari kredilere başvuru yapmak zorundadırlar. Bu kişiler bireysel kredi alamazlar. Ticari kredilerde de diğer krediler gibi çeşitlilik söz konusudur.
Eğer sizin de para ihtiyacınız varsa ve bu para ihtiyacını bankalardan kredi alarak çözmek istiyorsanız ticari kredilerin en çok tercih edilen kredisi olan Rotatif Kredi veya Spot Kredilere başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu krediler her müşteriye özel kampanyalar ile bankalar tarafından verilmektedir. Şimdi dilerseniz Rotatif kredi ve spot kredi arasındaki ne gibi değişiklikler var hep beraber görelim.
Rotatif (BCH ) Kredi İle Spot Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Spot ve rotatif kredi arkasındaki değişikliklere geçmeden önce bankalardan eğer ticari kredi alacaksanız öncelikle ne kadar limit ile bu kredileri alacağınızı bilmeniz gerekiyor. Eğer düşük limitli kredi almak istiyorsanız spot kredilere başvuru yapabilirsiniz.
Genel olarak aynı gün onay verilecek bu kredilerde 100.000 TL’ye kadar kredi başvurularınız için kullanabilirsiniz. Tabi bu limit sizin banka çalışmalarınıza göre de değişebilir. İlk defa bir bankadan spot kredisi başvurusu yapacaksanız bu limitler üzerinde sizlere krediler verecektir.
Bankalar kredi alacağınız zaman sizin ve şirketinizin incelemesini yaparlar. Şirket sahipleri kredi sicili ve kredi skoru, şirketin kredi sicili nedir bu araştırmaları yapmaktadırlar. Bankalar bu araştırmaları yaptıktan sonra size onay verecektir.
Eğer şirketinizde sıkıntı varsa, banka ödemeleriniz sıkıntılıysa, icralık olduysanız, vergi borcunuz varsa spot kredi başvurunuz olumsuz olabilir. Ayrıca spot kredileri güçlendirme için ipotek verebilirsiniz. Spot kredilerde ipotek verdiğinizde verdiğiniz ipoteğin ekspertiz değerinin %50’sine kadar kredi alabiliyorsunuz.
Rotatif kredi yani BCH kredi dediğimiz bu kredi türü yüksek limitli ve düşük vadeli kredilere verilen isimdir. Bu krediyi evraklarınızla başvurup hemen alamazsınız. Bankaya öncelikle bir ipotek vermeniz gerekiyor. Bu ipoteğin banka tarafından kabul edilmesi ve bu ipotek üzerinden şirketinizin alacağınız krediyi karşılaması gerekiyor.
Eğer 12 ay vadeli milyon üzeri krediler istiyorsanız bankanız ile iletişime geçerek rotatif kredisi alabilirsiniz. Tabi rotatif kredilerde yüksek limit alma zorunluluğu da yoktur. Bu kredilerde istediğiniz limitler ile kredi başvurusu yapabilirsiniz. Müşteri çekleri üzerinden kredi almak istiyorsanız ve çeklerinizin sağlam, güçlü olduğunu düşünüyorsanız da bu bankadan rotatif kredisi başvurusu yapabilirsiniz.
Sonuç olarak ;
“Spot kredi seçeneğinin faizleri sabittir, kredi başında hesaplanan faiz oranı değişmez. Rotatif kredilerde faiz oranı değişebilir. Spot kredilerde teminat olarak verilen çekler tahsil edildiğinde krediden düşülmez. Rotatif krediler borçlu cari hesap olarak muhasebeleştirildiğinden, yapılmış olan ara ödemeler çekilen krediden düşülür.”
Rotatif (BCH) Kredi Nedir?
Rotatif kredi nedir, ticaretle uğraşan işletmeler eğer ticari kredi ihtiyacı varsa Rotatif kredileri seçebilirler. Bu krediler her bankanın kendine özel kredi kampanyaları ile birlikte verilmektedir. Rotatif kredisi için genel olarak teminat vermeniz gerekiyor.
Bu teminat ile kredi limitlerinizi yükseltebilir ve kredi onayınızı da daha kolay alabilirsiniz. Teminatlar genel olarak müşteri çekleri olarak bankaya verilir. Ayrıca bu kredilerde inşaat firmaları, turizm firmaları ipotek vererek de kredi başvurusunda bulunabilirler. Kısacası rotatif kredi almak istiyorsanız yüksek limitli harcamalarınız için bu krediyi alabilirsiniz.
BCH Kredi Ödenmezse Ne Olur?
Rotatif kredileri kullandığımızda başvuru yaptığımız gibi ödemeleri de bilmemiz gerekiyor. Bu krediler belirli taksitlerle 1 sene içinde ödenmesi zorunlu kredilerdir. 1 sene içinde eğer borcu ödemezseniz banka sizi uyarmaya başlayacaktır.
Bu süre genel olarak 90 gün sürecektir. 90 gün içinde size yapılandırma yapabileceğinizi veya borcunuzun ödenmediğinde nelerin olacağını söyleyen telefonlar alabilirsiniz. Sizde eğer borcu ödeyemeyecek gibiyseniz bankanızla iletişime geçip yapılandırma talebi isteyebilirsiniz. Bu şekilde 3 ay gibi bir süre erteleme yapabilirsiniz. Tabi bu ertelemeleri yaparsanız da faizlerde 2 katı olarak size yansıyacaktır.
90 gün sonunda ödenmeyen borçlar için banka sizi idari takibe verecektir. İdari takip olduktan sonra bir avukat ile muhatap olacaksınız. Avukat size borcunuzu ödemek için ek süre verecektir. Bu ek sürede de eğer ödeme yapmazsanız bankaya verdiğiniz ipotekleri ve üzerinize, şirketinize ait tüm mal varlıklarına el koyulacaktır. Bu mal varlıkları satılarak banka borcu ödenecektir. Bu işlem yasal bir işlemdir.
Spot Kredi Nedir?
Spot kredi nedir, Ticaretle uğraşan herkesin hemen hemen kredi ihtiyacı olduğunda aldığı kredilerden birisi de Spot kredilerdir. Eğer bir bankada hesabınız varsa ve bu hesaplarınızı düzenli olarak kullanıyorsanız her zaman sizin bir spot kredi limitiniz hazırdır.
Spot kredi bireysel müşterilerin ihtiyaç kredisi ne ise ticari kredilerde o anlama gelmektedir. Bu kredilerde faiz oranları sizin kredi notunuza ve şirketinizin durumuna göre değişebilir, eğer dediğimiz gibi banka müşterisi iseniz size uygun kampanyalar her zaman vardır. Spot krediler ayrıca tüm bankalarda verilen bir kredi ürünüdür.
Spot Kredisi Ödenmezse Ne Olur?
Spot kredilerde kullandığınız krediyi aylık taksitlerle ödersiniz. Her ay krediyi gününde öderseniz sıkıntı olmaz ve banka limitleriniz yükselir. Ama eğer gününde ödeme yapmazsanız banka sizlere uyarılar verecek ve ödemediğiniz kredilerde faiz işletecektir.
Faiz uygulaması 90 gün sürer. 90 gün sonunda banka sizi idari takibe verir ve artık icralık olmuş olursunuz. Bu durumda sizin şahsi kredi siciliniz ile birlikte şirketinizin de kredi sicili bozulacaktır. Bu kredi ödenmedikten sonra avukat size ait, ortaklarınıza ait ve şirkete ait tüm mal varlıklarına el koyar ve satışını gerçekleştirerek krediyi öder.
Ama bu işlemler sonunda kredi sicilinizi uzun yıllar düzeltemeyeceğinizi de söylemek isteriz. Spot kredilerde de eğer ödemelerde sıkıntı yaşarsanız yapılandırma talebi edebilirsiniz. Yapılandırma talebi sizi 2-3 ay rahatlatacaktır ve kredi sicilinizi bozmadan diğer bankalardan kredi alma imkanı sağlayacaktır.
Rotatif (BHC) Kredi ve Spot Kredi Vade ve Ödeme Karşılaştırması
Ticari krediler genel olarak müşteriler bu iki krediyi birbirinden ayıramamaktadır. Hızlı ve anında şirket kredisi almak isterseniz spot kredi başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu kredilerde hızlı onay ve yüksek vadelerle kredi imkânı sunulur. Bu iki kredinin en büyük ayıran özellikleri ise ödeme sistemidir. Spot kredilerde uzun vadeler ile kredi alabilirsiniz.
Rotatif kredilerde ise vadeyi siz belirleyeceksiniz ve vade sonunda faiz oranlarından haberdar olacaksınız. Çünkü bu kredilerde faiz oranları değişiktir. Rotatif kredi kısa vadelerle verilir. Uzun vadeli olarak hiçbir banka bu krediyi vermek için yanaşmaz.
Spot kredilerde 60 ay vade’ye kadar veya ipotek vermeniz durumunda 72 ay vadeye kadar kredi kullanırken, rotatif kredilerde sadece 12 ay vade yapabilirsiniz. Rotatif kredilerde ilk taksiti ödedikten sonra 1 sene içinde borcunuzu bitirmeniz gerekiyor. Bu yüzden kredi alacağınız zaman banka şubesinde ödeme planı ve taksit tutarlarını banka personeli ile iyice kararlaştırın. Çünkü eğer kredilerde gecikme yaşanırsa bu hem sizin hem de şirketinizin bir daha kredi alma şansını kapatacaktır.
Spot Kredisi internet üzerinden, SMS ile banka şubesinden, banka ATM’sinden istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir kredi türüdür. Bu tamamen bireysel ihtiyaçlarınız için kullanacağınız kredidir. Bu yüzden bu kredilerde düşük limit ile işlem yapılır.
Rotatif kredilerin bir diğer adı BCH yani borçlu cari hesap kredileridir. Özellikle bu kredileri kamu bankaları uygun faiz oranları ve kolay başvuru şartları ile vermektedir. Bu krediyi aldığınızda erken kredi kapaması yapamazsınız. Kredilerde sadece banka isterse erken ödeme yaparak bu işlemi yapabilirsiniz. Rotatif kredilerde yüksek limitli kredi alabilirsiniz. Müşteri çeki, ipotek, nakit para teminatı, teminat mektubu gibi teminatları bankaya vererek kredi kullanırsınız.
Borçlu Cari Hesap (BCH) Kredi ve Spot Kredi Faiz Farkları
Kredi kullanmaya karar verdiyseniz bankalardan merak ettiğiniz bir diğer olaylardan birisi de faiz oranlarıdır. Rotatif krediler ile spot krediler arasında faiz oranı farkları çok değişik olduğunu söylemek istiyoruz. Spot krediler o anki banka faiz oranları ne ise size o faiz oranları ile işlem yapar.
Örneğin, 10.000 TL kredi kullandınız ve 36 ay vade yaptınız. Bu 36 ay vade boyunca kredi faizleri hiç değişmeyecektir. Bankalardan aldığımız bireysel kredilerdeki gibi bu esnaf kredisinde de faiz oranı sabit olarak aylık yaptığımız vadelerde ödenecektir.
Rotatif kredilerde ise faiz oranları sonradan ortaya çıkar. Kredi aldığınız dönemin sonunda ancak faiz oranlarını öğrenebilirsiniz. 1.dönem Ocak ile Mart ayında başlar. Rotatif kredileri bu dönem öncesinde kredi kullandıysanız Mart ayında ne kadar faizle işlem yapılacağını öğrenirsiniz.
Bu işlem sonucu ödemenize yansıyacaktır. 2.dönem Nisan ile Haziran, 3.dönem Temmuz ve Eylül ayları arası ve 4.dönem ise Ekim ile 31 Aralık arası olacaktır. Bu şekilde hangi dönemlerde ödeme yapacağınıza da görebilirsiniz.
“Rotatif kredilerde dikkat edilmesi gereken verdiğiniz teminatlardır. Teminatlarda eğer müşteri çeki verdiyseniz bu çeklerin zamanında ödenip ödenmediğini muhakkak kontrol ediniz. Eğer çekler gününde ödenmezse yüksek faiz ödemiş olacaksınız. Bu faizler küçük paralarda belki gözle gözükmeyebilir ama kredi limiti fazla ise bu size büyük paralar ödemenize yol açacaktır. Bu yüzden bu çeklerin takibini ihmal etmeyiniz.”
Spot ve Rotatif krediler kullanılırken para birimi TL olarak verilir. Eğer sizde bu krediler arasındaki farkı anladıysanız bu kredileri veren ve uygun faiz işleten bankalardan işlem yapabilirsiniz. Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Vakıfbank, Halkbank, Denizbank, TEB gibi bankalar genel olarak bu kredi çalışmalarını sürekli yapan bankalardır. Sizde uygun olduğunuzu düşünüyorsanız banka şubelerine direk giderek başvuru yapabilirsiniz.
23 bine he ihtiyac duymaktayim cok cok acilce taksit taksit geri odeme olanaģìyla hata garanti belgesi de verebilirim bir Duanızı almak isterim diyenlere.