Tüketici hakem heyeti sonucunu öğrenmek için izleyebileceğiniz iki yol bulunur. E – devlet tüketici hakem heyeti sayfasından tüketici hakem heyeti sonucu açıklanmış ise kolayca sonucu öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak Tüketici hakem heyeti sonuçları belli olduktan sonra ikamet adresinize tebligat yolu ile iletilir. İkamet adresinize gelen tebligat kağıdı sayesinde de tüketici hakem heyeti tarafından alınan sonucu öğrenmiş olursunuz.
Tüketici Hakem Heyeti Nedir?
Tüketici hakem heyeti 65002 sayılı tüketicinin korunması hakkında çıkarılmış olan kanuna göre tüketiciye yönelik uygulanmış olan yaptırımlardan ya da çeşitli tüketici işlemleri yüzünden doğabilecek uyuşmazlıklara kanun yolu ile uygun çözümler bulmak amacı ile kurulmuş olan heyetlerden oluşur. Bu heyetler sayesinde tüketicilerin Kanuni hakları korunarak bu Kanuni haklara uymayan kişi ya da kuruluşlara çeşitli cezai yaptırımlar uygulanır. Tüketici hakem heyeti üyeleri kaymakam ve tüketici örgütü temsilcisi gibi yetkili kişilerden oluşur. Bu kişilerin yetkili olarak belirlenmelerinin sebebi Tüketici Hakem Heyeti tarafından alınan kararların hakkaniyetli olmasını sağlamaktır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Parasal Sınırı Ne Kadar?
Tüketici Hakem Heyeti başvuru parasal sınırı yoktur. 1 TL gibi en küçük değerdeki bir hak ihlalinde bile tüketici hakem heyetine başvuruda bulunma hakkınız bulunur. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak olan başvurularda parasal sınır bulunmasa bile söz konusu paranın değerine göre dava ile ilgilenecek olan tüketici hakem heyetleri değişiklik gösterir. Söz konusu para sınırına göre dava ile ilgilenecek olan tüketici hakem heyetinin belirlenme kuralları şu şekildedir:
- Eğer söz konusu para 5650 Türk lirasının alt değerinde ise başvuruda bulunacak olan kişinin ikamet adresine bağlı olan ilçe tüketici hakem heyetleri konu ile ilgilenir.
- Eğer söz konusu para 5650 Türk Lirası ile 8.480 Türk lirası değer aralığında ise konu ile başvuruda bulunan kişinin ikamet adresinin bağlı olduğu il tüketici hakem heyetleri ilgilenir.
- Söz konusu anlaşmazlık 8.480 Türk Lirası değerinin altında ise başvuruda bulunan kişi Büyükşehir statüsünde olmayan bir il merkezinde yaşıyorsa ilk tüketici hakem heyetleri konu ile ilgilenir.
- Söz konusu anlaşmazlık değeri 8.480 Türk lirası ya da 8.480 Türk Lirası değerinin üzerinde ise başvuru yapan kişinin ikamet adresinin bağlı olduğu ilk tüketici mahkemeleri konu ile ilgilenir. Söz konusu olan durumda el tüketici mahkemeleri yoksa bağlı olunan Asliye hukuk mahkemeleri konu ile ilgilenir.
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?
Tüketici hakem heyetine başvuru yapmak için şahsen ya da önerildiği üzere Avukat aracılığı ile başvuruda bulunabilirsiniz. E-devlet sitesinde bulunan tüketici bilgi sistemi sayfası üzerinden ya da ilgili tüketici hakem heyetine elden dilekçe vererek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Yukarıda belirtildiği üzere söz konusu olan anlaşmazlık olayındaki anlaşmazlık para değeri ile hangi hakem heyetine başvuruda bulunmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Tüketici hakem heyeti sonucu doğrultusunda istediğiniz maddi tazminat miktarını ya da söz konusu olan miktarın ödemesini geri alabilirsiniz. Davanın olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ya da dava sonucunda ne kadar ödeme alınacağı gibi şeyler dava içeriğinde hem davalı tarafın hem de Davacı tarafın resmi belgeler ile ispat edebildiği durumlara göre değişiklik gösterir.
Tüketici Hakem Heyeti Sonucunda Ne Olur?
Tüketici hakem heyeti sonucunda olacak şeyler tamamen dava içeriğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örnek olarak tüketici hakem heyetine başvuruda bulunan ve hukuki haklarının yok sayıldığını resmi belgeler ile ispat eden ve bu durumdan dolayı aslında olmaması gereken maddi ödemelere çarptırılmış olan bir kişi ödemesini geri alabilir ve bunun da üzerine karşı taraf tarafından ödenecek olan çeşitli maddi tazminat ödemelerini de geri alabilir.
Tüketici Hakem Heyeti Karari Para İadesi Nasıl Alınır?
Tüketici Hakem Heyeti kararı doğrultusunda para iadesi almak oldukça kolaydır. Tüketici hakem heyeti Eğer söz konusu durumda davalı tarafın Davacı tarafı söz konusu paranın iadesini yapmasına karar verirse iadenin yapılması için 7 gün süre verir. Bu 7 gün süre içerisinde söz konusu olan ve haksız bulunmuş olan kişi ya da kuruluş haklı bulunmuş olan kişi ya da kuruluşa söz konusu paranın iadesini yapmakla yükümlüdür. Eğer 7 gün içerisinde söz konusu para iadesi yapılmazsa ya da söz konusu para iadesinin yapılmış olduğu resmi belgeler ile ispatlanamazsa yeni bir dava süreci başlar. Bu durumdan doğacak olan yeni dava sürecinde eğer para iadesinin yapılmış olduğu ispat edilemez ise para iadesini yapmamış olan söz konusu kişi ya da kuruluş daha büyük maddi ya da manevi yaptırımlara maruz kalır.
Tüketici Hakem Heyeti Tarafından Ne Kadar Sürede Karar Verilir?
Tüketici Hakem Heyeti tarafından karar alınma süresi söz konusu durumun şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Tüketici Hakem Heyeti tarafından alınan kararlardaki süreç en fazla 6 ay olabilir. Bu en fazla 6 ay olan süreç bazı ekstrem şartlar söz konusu olursa daha da fazla uzatılabilir ama bu nadir olan bir durumdur. Eğer iki taraf ya da taraflardan bir tanesi inceleme sürecinin ivedilik ile yönetilmesi konusunda bir talepte bulunursa bu talebin nedeni başkan tarafından uygun bulunursa söz konusu olay tüketici hakem heyeti önünde öncelik kazanmış olur. Bu sayede tüketici hakem heyetine başvurulmuş olan olay mümkün olan en kısa süre içerisinde çözüme ulaştırılır. Tüketici hakem heyeti sonucu çoğunlukla 3 ile 4 ay süresi içerisinde açıklanır bu sürenin uzaması ya da kısalması söz konusu olan olayın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Söz konusu olan süre uzaya bilse de eğer Tüketici Hakem Heyeti tarafından alınan karar para iadesi ise en geç bir hafta içerisinde yapılır.
Ayrıca Bakınız: Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?