Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sorgulaması için, E-Devlet üzerinden ”Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” ekranından yapılabilir. Ayrıca Ziraat Bankası mobil uygulamasında da Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sorgulama yapılabilir.
Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Ziraat Mobil uygulamasına giriş yaptıktan sonra sağ alt köşede yer alan ‘Menü’ butonuna tıklayarak açılan ekrandaki ‘Sigorta ve Bireysel Emeklilik’ kategorisine tıklandığında ardından Bireysel Emeklilik (BES) seçeneği işaretlenir. Burada ‘Bireysel Emeklilik Başvuru’, ‘Bireysel Emeklilik Çıkış’ ve ‘BES Sözleşmelerim’ bulunur. ‘BES Sözleşmelerim’ seçeneğine tıklandığında açılan sayfada mevcut BES bilgileri görünür ve sorgulama gerçekleştirilir.
BES’te Biriken Para Nasıl Alınır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken para, sisteme giriş yapılan Sigorta şirketi ile iletişime geçerek temin etmek için talepte bulunulur. BES’te biriken parayı alabilmek için E-Devlet üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirilemez. İşlem yapabilmek için sisteme kayıtlı olan sigorta şirketi olan Türkiye Hayat Emeklilik ya da Ziraat Bankası ile iletişime geçilmesi gerekir.
Bireysel Emeklilik Ürünleri Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Ürünleri, geleceği güçlendirmek için kapsadığı gruplara göre örneğin gelir seviyesine göre farklı fırsatlar sunar. Küçük birikimler ile gelecek için farklı planlar bulunur. Bunlar;
- 18 Yaş Altı BES
- 18 Yaş Altı Kumbara BES Planı
- Gençliğin BES’i
- Temel Plan,
- Kazanç Plan,
- Sağlam Temel Plan,
- Maksimum Kazanç Plan,
- Güldüren Yarınlar Planı,
- 18 Yaş Altı Katılım Esaslı BES Planı,
- Katılım Esaslı 18 Yaş Altı Kumbara BES Planı,
- Katılım Esaslı Gençliğin BES’i Planı,
- Katılım Esaslı Temel Plan,
- Katılım Esaslı Kazanç Plan,
- Katılım Esaslı Sağlam Temel Plan,
- Katılım Esaslı Güldüren Yarınlar Planı,
- Otomatik Katılım
olarak bilinir.
Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik şartlarında ilk olarak 56 yaşını tamamlamış ve BES’te minimum kalma süresi 10 yıl olan kişiler bireysel emekli olmaya hak kazanır. Süreç içerisinde seçilen plana göre yapılan ödemeler sonucunda oluşan birikim, ödenmiş olan miktara göre sunulan katkı paylarına, devlet katkısına ve emeklilik kapsamındaki fonların getirilerine göre değişiklik gösterir.
Bireysel Emeli Ödemeleri Nasıl Alınır?
Bireysel Emeklilik ödemeleri iki türde alınır. Bunlar; ‘Bireysel Emeklilik Toplu Ödeme’ ve ‘Bireysel Emeklilik Maaş Ödemesi’ olarak bilinir. Bireysel Emeklilik Toplu Ödeme planında hesaplanan birikim Emekli Sandığı ya da Sosyal Sigortalar Kurumunda emekli olurken verilen kıdem tazminatına benzer olarak hesaba topluca yatırılması söz konusudur. Diğer bir ödeme planı olan Bireysel Emeklilik Maaş Ödemesinde ise emeklilik için yapılan ödemelerle biiken ve devlet katkısıyla artan miktar, belirli periyotlar içerisinde maaş usulü olarak alınır. Bu periyotlar dörde ayrılır. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyotlardır ve ek olarak ödeme periyotlarını yılda 2 kez değiştirme hakkı bulunur. Örneğin; 3 aylık ödeme alma planını yıl içerisinde aylık ya da 6 aylık olarak güncelleyerek periyot sıklığı ihtiyaçlara göre değiştirilebilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında yapmak istenilen birikim için devlet katkısı sunulur. Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik ödenilen katkı payı tutarına göre yatırılan devlet katkısı (üst limiti aşmamak koşuluyla) ile birikim tutarı da artar. Bu tutar ise yatırılan miktarın %30’u kadardır. Devlet katkısı olarak bilinen %30 oranındaki katkı ile emeklilik için vatandaşların geleceğini refah içerisinde geçirmesine katkı payı sunar.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınır Nedir?
Bireysel Emeklilikte Devlet katkısı bir takvim yılı içinde ödenen toplam katkı o yıl için belirlenen yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %30’unu aşamaz. Bu bağlamda yıllık değişen asgari ücret brüt tutarına göre bu limit artarken oran sabit kalır.
Bireysel Emeklilik Katkısını Kimler Alır?
Bireysel Emeklilik katkısını alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Mavi Kart sahibi olma şartı aranır. Ayrıca kişi, eşi ve çocukları için de bir BES hesabı açması açarak onlar adına da katkı payı ödeyebilir.
Bireysel Emeklilik İçin Gerekli Formlar Nelerdir?
Bireysel Emeklilik için gerekli formlar şu şekildedir:
- Fon Dağılımı Oranları Değişikliği Formu,
- Ödeme Günü Değişikliği Formu,
- Katkı Payı Ödeyen Değişikliği Formu,
- Kişisel Bilgi Değişiklik Formu,
- Plan Değişiklik Talep Formu,
- Lehtar Değişiklik Talep Formu,
- Katkı Payın Tutarı ve Ödeme Dönemi Değişiklik Formu,
- Emeklilik Durumunda Hesap Birleştirme Talep Formu
olarak bilinir. Sözleşmeye dahil edilen poliçe ve ek değişiklik formlarıyla Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik kapsamından yararlanılır.