• AMERIKAN DOLARI
    32,5686
    % 0,08
  • AVUSTRALYA DOLARI
    21,2347
    % 0,40
  • € EURO
    35,0108
    % 0,47
  • £ POUND
    40,8464
    % 0,57
  • ¥ YUAN
    4,4954
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3537
    % 0,61
  • ÇEYREK ALTIN
    4.064,00
    % 0,02
  • BIST 100
    9.771,13
    % 0,50

5 Adımda Ölen Kişinin (BİREYİN) Kredi Borcu Ne Olur?

5 Adımda Ölen Kişinin (BİREYİN) Kredi Borcu Ne Olur?

Ölen kişinin kredi borcu ne olur, hakkında bilgileri vermeden önce, hayat içerisinde ölüm her zaman karşılaşabileceğimiz zamanı yeri mekanı olmayan bir gerçek, hayat planlarımız içerisinde hedeflerimiz için bazı alımlar borçlanmalar senetler veya çekler kullanıyoruz. Bazen bir araba almak için bazen ise konut kredisi yada bir kredi kartı borcu bunları yaşamımız boyunca ödemeye devam ediyoruz.

Peki, bu ölen kişinin kredi ve kredi kartı borçları nasıl kapanıyor ve ödeniyor. Vefat eden kişilerin borçları siliniyor mu, prosedür nasıl işliyor bunları ele alacağız. Konumuzun detaylarına geçmeden redd-i miras ve muaccel borçlar hakkında kısa bir araştırma yapabilirseniz. Anlatılanlara daha hakim olabilirsiniz.

Ölen Kişinin Kredi Ve Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Vefat eden kişinin borcu ne olur, Sorusuna, borcu oluşturan hizmet, kurum ve kişilere göre cevap verecek olursak, şunlardan bahsetmemiz mümkündür. Kişinin bankalara kredi, kredi kartı ve benzeri hizmetleri kullanımı neticesinde doğan borçlarının da, yaptırmış oldukları kredide hayat sigortası koşullarına göre borcun akıbeti tam olarak netlik kazanmaktadır.

Tüm bankaların kredili ürünlerle birlikte sunduğu kredide hayat sigortaları her ne kadar kredi çekerken biraz can sıkıcı olsa da, vefat gibi durumlarda borçlu kişinin varisleri için büyük fayda sağlamaktadır. Kişinin ölmesi durumunda sigorta poliçesi esaslarına göre kalan borcu sigorta şirketi ödediği gibi, birçok sigorta sözleşmesinde ölen kişinin ödemiş olduğu taksitlerinin varislerine geri ödenmesi maddesi de yer almaktadır.

Yani bu sigorta sayesinde borçlu kişinin vefat etmesi halinde hem kalan borç silinmekte, hem de o ana kadar ödenen taksitler ve diğer masraflar kredi tutarına göre tek seferde mirasçıya banka tarafından ödenmektedir. Bu durum kredilerde daha yoğun karşımıza çıkarken, bazı bankaların kredi kartı verirken hayat sigortası talepleri ya da kart kullanıcısının bankadan bağımsız olarak böyle bir sigorta yaptırması durumunda da geçerli olmaktadır.

Ölen Kişinin Borçları Ve Bankaya Ödediği Taksitler Nasıl Tahsil Edilir?

Vefat eden kişinin çekmiş olduğu kredisinin kredide hayat sigortası kapsamında yer alması sonrasında, kişinin birinci derece yakınlarından herhangi birisi yani varisleri, aşağıdaki belgeleri de temin ederek şu adımları atmalıdır.

Bankaca, sizden talep edilebilecek belgeler.

  • Ölüm raporu
  • Kişinin ölümüne sebep olan bir hastalığın olup olmadığına dair hastane raporu
  • Herhangi bir hastalık nedeniyle kişinin vefat etmesi halinde, hastalığın ilk teşhisinin hangi tarihte yapıldığını gösteren hastaneden alınacak belge
  • Borcun kapatılması ve taksitlerin varislere verilmesini talep eden, varislerden en az biri tarafından imzalanmış dilekçe

Dilekçe yazılırken, vefat eden kişinin kredi kullandığı banka şubesine hitaben yazılarak, vefat eden kişinin T.C. kimlik numarası, Adı ve soyadı, bankadan kredi çekmiş olduğunu tekraren bildirir bir ibare ve bunun yanında borcun kapatılmasıyla birlikte ödenen tüm taksit ve masrafların sigorta sözleşmesi gereği varislere iadesi vurgulanmalıdır. Dilekçe de kişinin vefat ettiği gün ve saatte, ayriyeten belirtilmelidir.

Tüm bu belgelerle birlikte, kişinin kredili ürün hizmet almış olduğu banka şubesine başvuru yapması yeterlidir. Bazı bankalar, sadece bir dilekçe ve ölüm raporuyla birlikte, başka varislere gerek kalmadan başvuru yapan varise ödeme yapabilmektedir. Bu durum, banka şubelerine göre değişiklik gösterebileceği için belgeleri hazırlama zahmeti girmeden önce banka şubesinden bilgi alınması daha fazla belgeye gerek olup olmadığını anlamak için sağlıklı olacaktır.

Bu şekilde yapılan başvurularda, şartların sağlanması halinde banka 7 gün ile 20 gün arasında ödenen kredi taksitleri ve masraflarını iade etmek koşuluyla, kişinin borcunu sigorta kapsamında vefat sebebiyle kapatmaktadır.

Ölen Kişinin Senet Ve Çek Gibi Değerli Evrak Borçları Ne Olur?

Ölen kişinin borcu ne olur? Sorusuna, senetli borçlarının olma ihtimalinin yüksek olmasını da dikkate alarak, senetli borçların akıbetinin de dikkate alınması gerekir.

ölen anne babanın borçları çocuklarına kalır mı

Senet borçları için de, yukarıda bahsettiğimiz miras hususları geçerlidir. Mirasçının mirası kabul etmesi durumunda, resmi olarak belgelenebilir tüm miraslarını kabul etmiş sayılmaktadır. Miras reddi durumunda ise, senetli borçlar için de herhangi bir yasal yükümlülük bulunmamaktadır.

Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?

Sigorta şartları gereği, sigorta şirketi bankaya kredi borcu olup her vefat eden kişi için ödeme yapmamaktadır. Bunun için, şu şartların sağlanması esas alınmaktadır.

  • Kişinin, intihar etmemiş olması
  • Bankadan hayat sigortası kapsamında alınacak para için, yakınları tarafından öldürülmüş olma şüphesinin bulunmaması
  • Kredi çekerken herhangi bir hastalığının olmadığına dair beyanat vermesi ve krediyi çektikten sonra hastalık sebebiyle ölmesi durumunda, bu hastalığın krediden önce teşhis edilmemiş olması
  • Varisler tarafından, sigortanın yürürlüğe konularak talepte bulunulması

Bu şartları sağlayan her durumlarda, ölen kişinin kredi borcu kapanmakla birlikte ödenen taksitler geri alınabilmektedir.

Hayat Sigortası Geçersiz Sayılırsa, Ölen Kişinin Borcu Ne Olur?

Nadiren de olsa yukarıdaki şartların karşılanmadığı durumlarda, ölen kişinin borcu mirasçılarına kalır mı? Soruları gündeme gelmektedir.

Kanun, kişinin mirasçılarına iki hak tanımaktadır. Bunlardan biri reddi miras, diğeri ise kişinin tüm mirasını kabul etme hakkıdır. Tanınan bu iki haktan hangisinin tercih edileceği, mirasçı ya da mirasçıların tercihine bırakılmıştır.

Mirasçılardan biri ya da hepsi mirası kabul etmişse, ölen kişinin resmi zemindeki tüm borçlarını da kabul etmiş sayılmaktadır. Bir diğerinde ise vefat eden kişinin mirasının, reddedilme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda kişi, vefat eden kişinin borçlarını da mirasıyla birlikte reddettiği için, kanunen herhangi bir yükümlülük altına girmemektedir.

Mirasçının, mirasın belirli bir kısmını reddetme ve diğer bir kısmını kabul etme hakkı bulunmadığından, mali menfaate yönelik kısmını kabul edip maddi çıkarına ters düşecek kısmını reddetme hakkı da yoktur.

Mirası Kabul Eden Kişiler, Borcu Ödemezse Ne Olur?

Mirasçıların mirası kabul etmesi ve sonrasında çeşitli nedenlerle vefat eden kişinin borçlarını ödememesi durumunda, normal şartlarda kendilerinin birebir yapmış oldukları borçlar için uygulanan yasal prosedür uygulanmaktadır.

Yani borçların ödenmemesi durumunda mirasçılara icra, maaşlarında kesinti, kredi notlarının düşmesi ve taahhüt verilmesi durumunda tazyik hapsi gibi yaptırımlar yasalarca uygulanabilecek şeylerdir. Kişinin borcunun mal varlığından çok fazla olması durumunda, en ideal seçenek mirasın reddidir. Peki Reddi miras nedir ölen kişi için redd-i miras nasıl yapılır detaylarına bakalım.

Vefat Eden Kişinin Borçlarından Muaf Olmak İçin Redd-i Miras Nasıl Yapılır?

Eğer vefat eden eşinizin ,babanız veya annenizin borçlarından kurtulmak istiyorsanız, redd-i miras seçeneğini devreye almalısınız. Redd-i miras işlemlerini yasal olarak başlattığınızda ölen kişinin varlıklarından ve borçlarından mesul olmaz muaf olursunuz. Redd-i miras yapmak için belirlenmiş yasal bir süre vardır bu süre “3 ay” olarak belirlenmiştir. Fakat siz ölen kişinin hangi tarihte öldüğünü öğrendiyseniz bu süre o tarihten itibaren başlayacaktır. Ama unutmayın ki bunu sonradan öğrenmiş olduğunuzu ispatlamalısınız.

Eğer üç ay gibi bir sürede miras reddi yapmaz iseniz kayıtsız şartsız ölen kişinin tüm borçlarını ve varlıklarını kabul etmiş sayılırsınız. Bu durum için bir avukattan yardım almanız gerekebilir. Ölen kişinin borcu ne olur? Başlığı altında, ölen kişinin kredi borcu ne olur? Sorusuna ve diğer detaylara yer verdik. Konu hakkında sormak istediklerinizi, yorum kısmından editörlerimize ileterek daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.