Temettü maaşı, borsada işlem gören, yüksek kârlı ve iyi büyüme oranlı hisse senetlerinin satın alınması suretiyle gelecekte gelir elde edilmesidir.
Temettü emekliliği, halka açık bir şirketin yüksek kârlılık ve gelecekte en az 10 yıl boyunca iyi bir büyüme oranı ile hisselerini satın almak için kullanılan gelirdir. Temel olarak, gelir elde edemediğimizde kullanmak için tasarruftur. Sahip olduğumuz hisselerden elde edilen temettüler belli bir sisteme göre gelir sayılmaktadır.
Ülkemizde ortalama yaşam süresi her yıl artmaktadır. Son TÜİK verilerine göre ortalama yaşam süresi 78 yıldır. Bu durum bizi bir sonraki soruya götürür. Şimdi hak ettiğimiz işi yapmaya daha ne kadar devam edeceğiz?
Çalışan mısınız yoksa kendi işiniz mi? Belli bir yaşa geldiğinizde artık çalışamazsınız. Yoksa bir süre sonra işsiz kalacaksın. Hükümetimiz bu tür durumları emekli maaşı veya işsizlik maaşı vererek çözmeye çalıştı. Peki ne kadarı yeterli? İşte burada temettü emeklilik kavramı devreye giriyor.
Temettü emeklilik planını daha iyi anlamak için önce temettünün ne olduğunu bilmelisiniz.
temettü nedir
Halka açık şirketlerin elde ettikleri kârların belirli bir süre sonunda şirket ortaklarına dağıtılmasıdır. Şirket, karını yasal kesintiler yapıldıktan sonra önceden ilan edilen bir tarihte pay sahiplerine dağıtır.
Bu kavramı anladıktan sonra, temettü emekliliği hakkında bilinmesi gereken en önemli şeye geçebiliriz. Öncelikle bu süreci öngörülen plana göre tamamlamanız gerekmektedir. Bir temettü emeklilik planı oluşturduğunuzda, planın kaç yıllık olduğunu ve her ay bütçenizin ne kadarını kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Sonuçta, yaptığınız şey belirli bir süre boyunca para biriktirme sürecidir.
10 yıllık temettü emeklilik planıyla başlayalım. Bu planda yatırım maliyeti ilk yıl için 1000 TL/ay ve toplamda 12000 TL/yıl olarak belirlenmiştir. Yani yılda 12.000 TL hisse alıyoruz. 10 yıl sonraki yatırımın mevcut faaliyetinize göre faydalı bir miktar olması için, ilgili yatırım tutarını her yıl gelirinizin artış oranı veya en azından belirttiğiniz enflasyon oranı kadar artırın. Örneğin; Bu yılki enflasyon oranı ne olursa olsun bu yılki enflasyon oranını belirledik ve ifade kolaylığı açısından her yıl aynı yüzdeyi kullandık.
Temettü aylığı için kullanılmak üzere hisse senedi alacağımız tutar belirlendi. Şimdi planın ikinci önemli kısmına geçelim. Belirttiğiniz miktarda hisse alabileceğimiz bir şirket veya şirketler seçmelisiniz. Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken iki önemli faktör vardır.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin en az 5 yıllık geçmiş performanslarını inceleyerek, güvenilir ve düzenli büyüyen şirketlerin veya şirketlerin hisse senetlerini seçin.
Şirketlerin son 5 yıllık temettü verilerini inceleyin ve düzenli ve yüksek temettü veren hisse senetlerini seçin. Seçilen hisse senetlerinden alacağınız temettüleri hesaplayın.
Temettu Emekliligi Nedir
Diyelim ki bir şirkette %1 hisseniz var. Şirketin 2021 yılı dağıtılabilir kârı 100.000 TL olsun. Bir yüzdemiz olduğu için bu yılki temettü 1000 TL.
Bu işlemi tekrarlayarak bir veya birden fazla firma seçebilirsiniz. Borsada yeniyseniz yatırım firmalarının portföylerinden faydalanabilir, onların tecrübelerine dayanarak yatırımlarınızı yapabilirsiniz.
Bütçenize ve alacağınız hisse senetlerine karar verdikten sonra ilk bütçe olan 12.000 TL ile hisse senedi alımını gerçekleştirin. Örneğin, yüzde 30 büyüyen ve yüzde 6 temettü ödeyen bir şirketin hissesini aldığınızı varsayalım. Yıl sonunda 0 büyüme ile hisselerimizin değeri 15.600 TL, alınan temettü ise 936 TL oldu. Programınız kapsamında toplanan temettü miktarı, hisse satın almak için kullanılmalıdır. Böylece sahip olduğunuz hisse sayısı her yıl artabilir. Hisse senedi alım satımı yaparak da kâr edebilirsiniz, ancak amacımız bu değil.
Şirketler bazen beklendiği gibi büyümezler veya her yıl temettü ödemezler. Hisse satın aldığınız şirketlerin köklü ve güvenilir olmasına dikkat edin. Her halükarda birden fazla sektördeki şirket hisselerini tek şirket hisse senetlerine tercih edin. Bu sayede bir sektördeki olası kayıp diğer sektörün payları ile dengelenmiş olur. Seçtiğiniz şirketler, mali yıl sonucundan giderler düşüldükten sonra kalan tutarın en az %5’ini hissedarlarına dağıtacaktır. Kâr paylaşımı bedelsiz sermaye artırımı veya nakit olarak yapılabilir. Ancak aynı anda iki şekilde de yapılabilir. Dağıtılan temettü almak için bir önceki gün söz konusu şirketin hisselerine sahip olmanız yeterlidir. Temettü ödendikten sonra 2 iş günü içerisinde nakit veya hisse senedi olarak hesaba yatırılır.
Örneğimize dönersek, ilk yıllık 12.000 TL’lik alışveriş bütçeniz her yıl enflasyona göre artacaktır. Yatırımınıza şirketin büyüme oranını ve temettü tutarını da eklediğinizde her yıl artan temettü gelirine sahip olursunuz.
Temettü maaşı almanın ilk adımı doğru şirketlerde hisse sahibi olmaktır. Öyle ki borsaya alım satım yapma hayaliyle giriyorsanız, finans ve yönetim becerilerine güvendiğiniz yöneticilerin kontrolündeki şirketleri belirlemeli ve küçük küçük başlamalısınız.
Elbette bu aşamanın sizin için başlangıç aşaması ve ilk adımlarınız olduğunu unutmamalısınız. Böyle bir iş çok büyük bir iş olmayabilir, dolayısıyla ilk birkaç yılda hayal edilen pasif geliri elde etmek pek mümkün olmayabilir.
Küçük işletmenizden veya her geçen gün hızını artıran işletmelerden elde ettiğiniz gelirle yetinmiyorsunuz. Bu dilimde pes etmemeniz ve sabırlı olmanız oldukça önemlidir. Öyle ki eğer borsa kavramına yeni başladıysanız, temettü emeklilik kavramı ulaşılmaz bir hayal gibi sizi bekliyor. Bu süreç birkaç ayda gerçekleşip hedeflerinize ulaşmayabilir.
Öncelikle kendinizi yavaş yavaş geliştirmeli, analitik becerilerinizi geliştirmeli, her alanla ilgili kaynakları takip etmeli ve çok okumalısınız. Bahsettiğimiz özellikler zaman içinde geliştikçe, faydaları ve avantajları muazzamdır ve temettü çekme hayalinizi çok geçmeden gerçeğe dönüştürecektir. Ancak vurguladığımız gibi, o seviyeye gelmek kendinizi geliştirmek ve kendinize çok daha fazlasını vermekle ilgilidir.
Zamanla kazandığınız küçük gelir, emeklilik için ihtiyaç duyabileceğiniz miktara ulaşır.
Günümüzde birçok akıllı borsa yatırımcısı, düzenli ve yüksek temettü ödeyen şirketlere uzun vadeli yatırım yapmaktadır. Her ay düzenli olarak, uzun bir sürenin sonunda hisse satın alırsanız;
Yukarıdaki maddelerden de görebileceğiniz gibi temettü emekliliğinin yatırımcılar için iki farklı faydası bulunmaktadır. Kâr payı emeklilik yatırımı arıyorsanız, güçlü bir şirketin hissedarı olmak sizin için gelecekte çok önemli bir birikim anlamına gelir, hisse sayınızı uzun vadede düzenli yatırımla artırmaya devam etmek.
Örneğin başlangıç olarak 10 yıllık bir periyodu alırsak ve yatırım yaptığınız şirketin hisselerinin her geçen gün artacağını düşünüyorsanız 10 yıl sonunda şirketinizin hisseleri düşer. artacak. Bugünün fiyatından satın alındığında, değer çok daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla, geleneksel yatırım yolunu seçerseniz temettü emekliliği hedefleyin;
Temettü payınızı artırmak ve payın değerinde artış olması halinde, bu gelirlere ek olarak sahibi olduğunuz şirketin her yıl pay oranında kârını almaya hak kazanırsınız. Bu nedenle, uzun bir süre sonunda para çekebilir, düzenli yatırım yaparak çifte kazanç elde edebilirsiniz.
Ayrıca bknz: Trafik Cezaları 2023
Ayırıca bknz: Survivor 2023
Dolar | 28,9208 | % 0.08 |
Euro | 31,4850 | % -0.1 |
Sterlin | 36,7790 | % 0.63 |
Bitcoin | 1144574,00 | % 2.02 |
Ethereum | 62429,00 | % 2.59 |
Çeyrek | 3.181,00 | % 2,15 |
G. Altın | 1.924,02 | % 1,84 |
BIST 100 | 8.026,27 | % 0,98 |
Litecoin | 2073.99 | % 0.12 |
B. Cash | 6532.81,00 | % -0.39 |