• AMERIKAN DOLARI
    32,5196
    % 0,09
  • AVUSTRALYA DOLARI
    21,2581
    % 0,35
  • € EURO
    34,8952
    % -0,24
  • £ POUND
    40,7379
    % -0,16
  • ¥ YUAN
    4,4898
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3547
    % 0,68
  • ÇEYREK ALTIN
    4.068,00
    % -0,17
  • BIST 100
    9.884,61
    % 1,73

H Sınıfı Ehliyet Nedir, Engelli Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

H Sınıfı Ehliyet Nedir, Engelli Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

H sınıfı ehliyet nasıl alınır konusunu işleyeceğiz, ehliyet sınıfları yeni ehliyet alacakların her zaman merak konusu olmuştur. Özellikle H sınıfı ehliyet nedir bu çok merak edilen bir konu bu yüzden H sınıfı ehliyet başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler nelerdir ve H sınıfı ehliyete dair bir çok bilgiyi bu yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

Bu ehliyete sahip olan kişilerin araçlarındaki teknik teçhizat özellikleri ve ehliyet tipi birbirini tamamlamaktadır. Bu yüzden fiziksel özür grubunda olan vatandaşların hem araçlarını alırken hem de sürücü belgelerini alırken dikkat etmeleri gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle H sınıfı ehliyet ne demek bir inceleyelim.

H Sınıfı Ehliyet Nedir?

H sınıfı ehliyet, bazı fiziksel sebeplerden dolayı engeli bulunan vatandaşlarımızın otomobil ya da motosiklet kullanabilmek için başvurduğu ehliyet türüdür. Fakat 2016 yılında değişikliklere gidilen Trafik Yönetmeliği dâhilinde H sınıfı ehliyet alsanız bile sürücü belgenizin üzerinde A sınıfı ya da B sınıfı yazacaktır.

H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

H sınıfı ehliyet almak istiyorsanız öncelikle ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor. Başvuru işlemlerinizin tamamlanmasının ardından yapılacak olan eğitim sürecinin akabinde yazılı sınava girersiniz. Bu sınavdan başarılı bir sonuç aldığınız durumda direksiyon sınavına alınırsınız. MEB tarafından engelli kişilere tahsis edilen engelli sınıfı bir araçla teste tabi tutulursunuz.

Bu duruma özel olarak ekip oluşturulduğu zamanlar da gözleniyor. Direksiyon sınavını da geçerseniz ehliyetinizi emniyet müdürlüğünden alabilirsiniz.

Kimler H Sınıfı Ehliyet Alır?

H sınıfı ehliyet alan kişiler engelli vatandaşlardır. Engelli vatandaşların araç kullanmak istedikleri durumda başvurduğu ehliyet türüdür. Bu sebeple özellikle farklı tiplerde araçları kullanmak isteyen kişilerin yapacakları H sınıfı ehliyet başvuru işlemleri ile alacakları ehliyet üzerinden kullanım hakkı da elde edilebilir.

H Sınıfı Ehliyet Alabilmek İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

H sınıfı ehliyet almanın bazı koşullar bulunmaktadır. H sınıfı ehliyet almak istiyorsanız öncelikle yönetmelik dâhilinde belirlenen bu şartları karşılıyor olmanız gerekiyor. Örneğin 2016 Trafik Yönetmenliği dahilinde de değişiklikler dışında kalan eğitim durumu karşılanması gereken şartlardan biridir. Herhangi bir ehliyet türüne başvurmak ve almak için öncelikle en az ilkokul mezunu olmanız gerekiyor. H sınıfı ehliyet, engelli ehliyeti olduğu için öncelikle bir fiziki engel durumunuzun bulunması gerekiyor.

Engelinizi belgelemek için sağlık kurumlarına başvurmalı ve engelli raporu almalısınız. H sınıfı ehliyet için belirlenen diğer koşullar ise aşağıdaki gibidir. Engel oranınızın %40’ın altında olması gerekmektedir. Engel oranınız %40’dan fazlaysa maalesef ki H sınıfı ehliyet alamazsınız. Yönetmenlik dâhilinde belirlenen diğer koşullar 18 yaşınızı doldurmuş olmanız, adli sicil kaydınızın temiz olması, geçmiş bir zamanda ehliyet belgenizin elinizden bir sebeple alınmış olmaması ve sağlık raporuna sahip olmanız gibidir. Bu şartları karşılıyor olmanız takdirinde sürücü sınavına girebilir ve başarılı olursanız H sınıfı ehliyet sahibi olabilirsiniz.

H Sınıfı Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

H sınıfı ehliyet almak için öncelikle engelinizi belgeleyeceğiniz bir sağlık raporu almalısınız. Bu sağlık raporunu alabileceğiniz kurumlar ise özel tıp merkezleri, özel hastaneler, özel poliklinikler, aile hekimleri ve uzman tabiplerdir. Dolduracağınız beyan formu baz alınır ve yukarıda listelenen kurumlarda gerekli muayenelerin yapılmasının ardından sağlık raporunuz tanzim edilir ve size geri teslim edilir.

H sınıfı ehliyet için sağlık kurulu raporu yönetmeliğine göre Heyet Raporuna Gerek Yoktur. Anlattığımız yöntemlerle ücretsiz bir şekilde raporunuzu alabilirsiniz.

Sağlık raporu için aile hekimine başvurursanız bunun için herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Bazı durumlarda ise uzman hekim beyanı gerekebilir. Bu durumda aile hekimi raporunun üzerine “Uzman Tabip Muayenesi Gerektirir” yazısı yazar ve sizi ilgili kişilere yönlendirir.

Tavsiye Makale : Yeni Kimlik Ücreti Ödeme

H Sınıfı Ehliyet Kaldırıldı Deniyor Doğru Mu?

H sınıfı ehliyetin kaldırılması söz konusu değil, yalnızca yeni yasa neticesinde H sınıfı ehliyette de birtakım değişiklikler yapıldı. Artık H sınıfı ehliyet aldığınızda ehliyetinizin üzerinde almak istediğiniz türe göre A sınıfı ya da B sınıfı yazmaktadır. Dolayısıyla H sınıfı ehliyet artık yürürlükte değil. Eğer elinizde H sınıfı ehliyet buluyorsa mutlaka ehliyetinizi güncellemelisiniz.

Ayrıca Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Yönetmeliği dâhilinde aracınızın özel bir teçhizat gereksinimi bulunması durumunda bu durum ehliyetinizde özel olarak belirtilecek. Örneğin aracının otomatik şanzımanlı olması gerekiyorsa ehliyetinizde bu duruma yer verilecek.

B Sınıfı Ehliyet, Nasıl H Sınıfı Ehliyete Çevrilebilir?

B sınıfı ehliyeti H sınıfı ehliyete çevirmek yapılan düzenlemeler akabinde mümkün değildir. B sınıfı ehliyetinizi H sınıfı ehliyetine çevirmek yerine doğrudan A sınıfı ya da B sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. Eğer zaten H sınıfı ehliyetiniz varsa, bu durumda ehliyetinizi şartlara uygunluk durumuna göre A sınıfına ya da B sınıfına çevirmeniz gerekiyor. Ehliyetlerin düzenlenmesi için yapmanız gereken iki esas durum bulunuyor. Öncelikle yeniden sağlık raporu almanız gerekiyor. Sağlık raporunuzu aldıktan sonra ehliyet değişimi için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Sağlık raporu alacaksanız yine mevzuat tarafından uygun görülecek şekilde sağlık kuruluşlarından rapor alabilirsiniz. Aile hekimi tarafından verilecek olan sağlık raporlarında her zaman olduğu gibi herhangi bir ücret talebi olmaz. Fakat talebe göre uzman hekim tarafından rapor gerekiyorsa bunun için de kurumlara belirli ücretler ödemeniz söz konusu olabilir. Bu raporlar genelde “Tek Hekim Raporu” olarak geçiyor. Tek Hekim Raporu ise 5 ayrı bana branşta görev yapan uzman hekimler tarafından kurulan bir kurul tarafından veriliyor.

Bu rapor için kurumlara göre ödeyeceğiniz tutarlar ise değişiklik göstermektedir. Örneğin devlet hastanelerinden “Tek Hekim Raporu” almak için ödemeniz gereken tutar 50 TL’den toplamda 200 TL’dir. Ya da raporunuzu üniversite hastanelerinden almak istiyorsanız ödemeniz gereken tutar 75 TL’den toplamda 300 TL’dir. Eğitim ve araştırma hastanelerinden “Tek Hekim Raporu” almak için ise 75 TL’den toplamda 300 TL’lik bir miktar ödeme yapmanız gerekiyor.

Engelli Ehliyeti İçin Yaş Sınırı Kaçtır?

Engelli ehliyeti ve bu sınıfa dâhil ehliyetler için yürürlükteki yaş sınırı 18’dir. Yani H sınıfı ehliyet almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ayrıca engel oranınızın %40’dan fazla olmaması durumunu ve en az ilkokul mezunu olmanız gerektiğini de unutmayın.

H Sınıfı Ehliyet Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

H sınıfı Ehliyet yenileme başvurusunda bulunmak istiyorsanız https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesine girmeli ve “Sürücü Belgesi” seçeneğini tıkladıktan sonra sizden şahsınıza ait istenen bilgileri yazdıktan sonra randevu talebinizi oluşturmalısınız. Randevu talebinizi oluşturduktan sonra belirlenen randevu tarihine kadar belgelerinizi hazırlamalısınız. Randevu tarihiniz geldiğinde ise Emniyet Müdürlüğü’nde işleminizi halledebilirsiniz.

Engelli Ehliyeti Yenileme İşlemi İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Engelli ehliyeti yenileme işlemi için hazırlamanız gereken evraklar; sürücü belgesi dosyası, T.C. kimlik kartı ya da pasaport, Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelinin vergi dairelerine ya da anlaşmalı bankalara yatırıldığını belgeleyen makbuz, 2 adet fotoğraf, kan grubunuzu belirten belge ya da yazılı beyan şeklindedir. Bu belgelerin hazır olmaması durumunda başvurunuza olumlu talep almanız pek mümkün görünmüyor.