Helal kredi söylemi nedir, helal kredi hizmeti veren bankalar nasıl çalışır ve hangi tür bankalar nasıl bir sistemde çalışarak bu yöntemi uygular tek tek inceleyeceğiz. Son yılların en popüler bankacılık terimi olan helal kredi, inançlı tüketicilere kredi sağlamanın bir diğer yoludur. Helal – haram tartışması süredursun, bu tartışmadan en kazançlı çıkan taraf, elbette bankalardır. Bu konuda çok farklı görüşler olsa da bizim görüşümüz; helal kredi terimin sadece tüketiciye sevimli görünmek için uydurulan bir tanımlama olduğudur.
Sonuçta helal kredi veren bankalar veya verdiğini iddia eden bankalar da katılım kar payı adı altında tüketiciden belli oranlarda faiz almaktadır. Ancak faiz, katılım payı olarak adlandırıldığı için haram içeriği kendilerine göre ortadan kalkmış oluyor. Türkiye’de bu seçeneğe sahip birkaç banka vardır. Bu bankaları yazımızda detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
İslam Dinine Uygun Helal Kredi Nedir?
Aslında olmayan bir şey demek daha doğrudur. Sonuçta finansal ihtiyaçlar, bankalar tarafından karşılanır ve bu hizmet karşılığında tüketiciden belli oranlarda faiz talep edilir. Alan memnun veren memnundur. Yeni nesil kredi anlayışı ise, özellikle inançlı tüketicileri hedef alan helal kredi uygulamasıdır. Faizsiz helal kredi adı altında pazarlanan bu kredi paketlerinde, aslında faiz uygulanmaktadır ancak isim değişikliği ile bu kredi paketlerine kılıf uydurulmuştur. Talepler, arzı doğurur. Ülkemizde çok sayıda tüketici, helal kredi paketleri adı altında sunulan bu kredi seçeneklerine yoğun ilgi göstermektedir.
Müslüman Kişilerin Helal Kredi Kullanması Caiz Midir?
Kutsal kitabımızda faiz kullanımı tüm yönleri ile yasaklanmıştır. Ancak bu hükme uyan var mıdır diye sorarsanız, devlet bankaları başta olmak üzere hiç bir banka veya finansal kurum buna uygun hizmet vermemektedir. Faizin haram olması, sadece tüketiciler için geçerlidir. Yani veren için mübah, alan için tü – kakadır. Hiç kimse keyfi olarak kredi kullanıp, borç yükü altına girmek istemez.
Çoğumuz, zorunlu nakit ihtiyaçlarımız nedeni ile kredi kullanırız. Borcunuza sadık ise ve aldığınız krediyi zamanında geri ödüyorsanız, bize göre hiç bir mahsuru yoktur. Biz din bilimci değiliz elbette ama güncel yaşam koşullarına göre değerlendirme yapmaya çalışıyoruz. Helal kredi veya standart kredi fark etmeksizin, kredi kullanımında bir sakınca olduğunu düşünmeyenlerdeniz.
Helal Kredi Çekmek Haram Mı?
Asırlar boyu tartışılan bir konudur. Faiz haram mı, kredi kullanmak caiz mi, helal kredi caiz mi gibi soruların yanıtları, günümüze kadar bir türlü bulunamadı ve hala tartışılmaya devam ediliyor. Hatta din âlimleri bile kendi aralarında ayrışarak, farklı yorumlar yapıyor. Örneğin bazıları; eğer faizi devlet uyguluyorsa caizdir diyor, bazıları ise her ikisinin de caiz olmadığını savunuyor.
Bizim de elbette kendimize göre bir fikrimiz var. 1400 yıl öncesindeki yaşam koşulları ile 2020 yılının yaşam koşulları elbette bir değil. Günümüzde her şey bu sisteme göre düzenlenmiş. Devlet bile 1 günlük fatura gecikmesine faiz uyguluyor. Bankaların tamamı faiz döngüsü ile ayakta duruyor. O zaman esas soruyu soruyor? Sizce haram mı değil mi? Kararı siz verin!
Helal kredi Hizmeti Veren Bankalar Hangileri?
Türkiye’de 3 ana banka, helal kredi veren bankalar listesinde yer almaktadır. Türkiye Finans, Kuveyttürk ve Albaraka Türk bankaları bu hizmeti veren bankalardır. Helal – haram kavramını tartışmıyoruz. Zaten onu yukarıdaki başlıkta açıkladık. Biz sadece bu kisve altında hizmet veren kurumları listeliyoruz.
Nasıl hizmet verdiklerini, doğrumu yanlış mı olduğunu tartışmıyoruz. Bu bizi ilgilendiren bir konu değildir. Eğer helal kredi adı altında sunulan kredi paketlerinden yararlanmak istiyorsanız, bu saydığımız 3 bankadan size uygun olana başvuru yapabilirsiniz.
Helal, katılım payı, faiz, haram gibi kavramların sıkça kullanıldığı bankacılık sektörü, son dönemlerde giderek bu kategoriyi güçlendirerek hizmet vermeye başlamıştır. Her ne kadar şu an için 3 katılım bankası faizsiz helal kredi verse de, Faizsiz katılım bankaları 2022 ve 2023 yılından sonra daha da artacağa benziyor. Yakın zamanda yurt dışı kaynaklı bankalar hizmet vermeye başlayabilir. Bu bankalar sizde mevduatınızı, altın veya dövizlerinizi bankalarına yatırmanızı isterler. Bunun karşılığında ise size “ katılım payı “ vereceklerini taahhüt ederler. Yani faiz yerine katılım payı tanımı kullanılır. Bir kelime değişikliği ile helal – haram kavramları anında değiştirilir ve hiçbir şey olmamış gibi herkes yoluna devam eder. Güzel sistem değil mi?
Helal kredi başvuru şartları
Bankalar için helal – haram fark etmiyor. Bakmayın siz başlığı “ helal kredi başvuru şartları “ diye attığımıza. Çünkü başvuru şartları, diğer tüm kredilerde olduğu gibi aynıdır. Kimlik fotokopisi, uygun bir kredi puanı, aylık belgelenebilir gelir, ikametgâh belgesi ve benzeri birkaç klasik belge ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
Yeter ki başvuru yaptığınız banka siz de az da olsa ışık görsün, inanın hemen krediniz onaylanacaktır. Size tavsiyemiz; bari başvuru yaptığınız bankanın faiz oranları (pardon katılım payı oranları) düşük olsun ki geri ödemesini yaparken zorlanmayın. Çünkü her ne kadar dini motifler ile süslenen bir kredi paketi olsa da, geri ödeme sorun yaşarsanız gözünüzün yaşına bakmazlar:)
Türkiye Finans Katılım Bankası İslami Kredi Başvurusu
Yukarıda bahsettiğimiz şeyleri, bu 3 bankanın tanıtımını yapınca daha net anlayacaksınız. Örneğin Türkiye Finans Katılım Bankası Kredisi adı altında verilen kredi paketinin ismi, web sitesinde ihtiyaç finansmanı olarak” geçiyor. Yani kredi değil de ihtiyaç finansmanı olarak lanse ediliyor.
Faiz tanımı ise kar oranı olarak yazılmış. 3 ay geri ödemesiniz avantajlı kar oranları ile kredi alabilirsiniz anlamına geliyor. Aylık % 0.89 faiz oranları ( kar oranları) ile kredi kullanabilirsiniz. Vade sayısı da 12 ila 60 ay arasında değişiyor. Neyse ki vade sayısının ismi değişmemiş. Yıllık toplam faiz oranı, tercih edilen vade sayısına göre %13.86 ila %14.72 arasında değişebilmektedir.
Kuveyttürk Katılım Bankası Faizsiz Helal Kredi Kampanyası
Kuveyttürk bankasında da aynı terimlere sıkça rastlayabilirsiniz. Kuveyttürk Katılım Bankası Kredisi, 3 farklı kredi paketi şeklinde sunulmaktadır. Hac ve Umre finansmanı, eğitim finansmanı ve seyahat finansmanı adı altında kredi paketlerinden faydalanabilirsiniz.
Örneğin 36 ay vadeli 30.000 TL kredi aldığınız zaman, aylık % 0.92 faiz ödersiniz ve bu oranlar senelik % 14,5 faiz oranına eşittir. Tabi her bankada dosya masrafı, sigorta ve ek masraflar vardır. Ayrıca tüm bu 3 bankadan konut ve taşıt kredisi de alabilirsiniz. İhtiyaç kredileri ön planda olsa da, gayrimenkul ve araba alımı için de kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Albaraka Türk Katılım Bankası İslam’a Uygun Kredi
Türkiye’nin en eski katılım bankalarından biri olan Albaraka Türk bankasında da aynı sistem geçerlidir. Eğer Albaraka Türk Katılım Bankası Kredisi başvurusu yapacaksanız, web sitelerinde bulunan kar payı hesaplama seçeneğinden ( faiz hesaplama ) sizin için en uygun kredi paketini hesaplayabilirsiniz. Faiz oranları %0.92’den başlamaktadır ve 60 aya varan vade seçenekleri vardır.
Albaraka Türk Bankasındaki kredi seçenekleri, diğer 2 bankaya göre daha kapsamlıdır. İkinci el taşıt kredisinden, eşya alımı kredisine kadar birçok farklı ihtiyaç grubu için kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kısaca; bu üç bankanın faiz oranları diğer bankalara göre faiz oranları bir tık daha az olsa da, yine de ismi faizdir.