• AMERIKAN DOLARI
    32,3459
    % 0,23
  • AVUSTRALYA DOLARI
    20,9820
    % -0,53
  • € EURO
    35,0536
    % -0,25
  • £ POUND
    40,9304
    % -0,24
  • ¥ YUAN
    4,4720
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3503
    % 0,45
  • ÇEYREK ALTIN
    3.955,00
    % -0,65
  • BIST 100
    8.976,57
    % 1,93

T.C. Kimlik No İle Hangi Banka Hesabım Var Nasıl Sorgularım?

T.C. Kimlik No İle Hangi Banka Hesabım Var Nasıl Sorgularım?

Kişiler banka hesabı sorgulama aramasını daha sık yapmakta şu aralar bunun sebebi unuttukları yada kullanmadıkları hesapları bularak fazladan bir ücret ödemeden bu hesapları kapatmak istemelerinden dolayıdır. Banka hesabı günümüzde hemen hemen tüm bireyler tarafından kullanılmaktadır. Öyle ki her zaman banka şubeleri önünde uzun kuyruklar görürsünüz. Bankaların bu denli yoğun kullanılmasının birden fazla nedeni bulunur. Bankalar günümüzde birçok işlemi kolaylaştırmıştır. Örneğin T.C. kimlik no ile banka hesabı sorgulama, internet üzerinden kredi alma, internet üzerinden hesap oluşturma ve harcama yapma gibi birçok imkân günümüzde bankaların bireylere sunduğu imkanlardan bazılarıdır.

Fakat bu imkânların sunumu ve kullanımı ciddi manada kafa karışıklığı ve komplikasyona sebep olmaktadır. Özellikle yaşı ilerlemiş bireyler bu imkânların kullanımı hakkında yeterli bilgi birikimi ve donanıma sahip olmadıkları için banka şubelerine gitmeyi tercih ederler. Banka hesaplarında hesap işletim ücreti alınmadığı zaman, hesabın yıllarca açık kalmasında herhangi bir problem yaşanmamaktadır.

Ancak aylık ya da dönemlik hesap işletim ücreti alındığı zaman, banka hesapları için fatura oluşturulabilir. Ayrıca uzun yıllar boyunca hesabını aktif olarak kullanmayan vatandaşlardan, hesap işletim ücreti kesileceği konusunda karar çıkarılmıştır. Yani kullanılmayan hesapların aktif kalması, zaman içerisinde borca girilmesine yol açabilir. Kullanılmayan hesapların tespit edilmesi için sorgulama yaptıktan sonra, gereksiz hesaplar kullanım dışı bırakılmalıdır. Peki bu hesapları nasıl tespit edebiliriz bir bakalım.

Banka Hesabı Sorgulama Hangi Yöntemler İle Yapılabilir?

TC kimlikle banka hesabı sorgulama yönteminin birden farklı yöntemi bulunmaktadır. Sizlere en kolay gelen yolu deneyerek kullanım dışı hesaplarınızı öğrenebilir ve gereksiz olanları hemen kapatabilirsiniz. Artık bir çok işlem online olarak internet üzerinden yapılmaktadır. Ama yine de sizlere farklı alternatifler sunacağım. Unutmamalısınız ki kullanılmayan hesaplar ilerde başınıza büyük sorunlar açabilir.

Bu seçeneklerden bazıları bankaların çağrı merkezleri üzerinden müşteri temsilcilerine ulaşmak, E-Devlet üzerinden hızlı sorgu yapmak yada direkt olarak banka şubesine giderek bizzat kendiniz sorgulama yapabilirsiniz. Şimdi bu seçenekleri daha detaylı bir şekilde açıklayalım.

Çağrı Merkezleri Üzerinden Banka Hesap Bilgisi Sorgulama

Bankada hesap olup olmadığını öğrenmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de müşteri hizmetleri ve müşteri temsilcisini telefonla arayarak bilgi almak olabilir. T.C. kimlik no ile banka hesabı sorgulama işlemi müşteri temsilcileri veya banka sesli iletişim kanalları aracılığı ile yapılabilir. Günümüzde hemen hemen her bankanın sesli yanıt sistemi kullandığını biliyoruz.

Sesli yanıt sistemi banka telefon numaraları arandığı zaman çıkan robotik ses ve direkt yanıt almamızı sağlayan makinede ses kaydı olarak tanımlanabilir. Bankaları aradığımız zaman genellikle asistan olarak tanımlanan bu sesli yanıt sistemi bizleri karşılar. Böylece sıra beklemeden işlemimizi söyleyerek müşteri temsilcisi ile görüşmeden önce yapacağımız işlemi karşı tarafa da iletmiş oluruz. Bu sayede müşteri temsilcisiyle hangi konu ile ilgili görüşeceğimiz belirlenmiş olur ve bu aradaki komplikasyonlardan ve karmaşadan kurtulmuş oluruz.

Bankaların müşteri temsilcileri hafta içi her gün belirli saatler arasında hizmet vermektedir. Fakat sesli yanıt sistemleri haftanın her günü ve tüm saat dilimlerinde faaliyet gösterir. Bu nedenle dilediğiniz zaman bankayı arayarak hizmet almanız mümkündür. Sesli yanıt sistemine sahip bankalardan bazıları ve bu bankaların müşteri temsilcilerine bağlanmak için ihtiyaç duyacağınız telefon numaraları şu şekilde sıralanabilir; Ziraat Bankası: 444-0-798, Garanti Bankası: 444-0-338, Vakıf Bank: 0850-222-0724, Deniz Bank: 444-0-800, Yapı Kredi: 444-0-444, Halk Bankası:444-0-400, İş Bankası: 0850 -724-0724, İNG Bank:444-0-600 hangi banka müşterisi iseniz bu bankayla irtibata geçerek işleminizi yapmanız mümkün.

Devletin Kısa Yolu Olan E Devlet Üzerinden Banka Hesabı Sorgulama

E devlet ile banka hesabı sorgulama işlemi yapmanız için öncelikle e-devlet şifreniz olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer şifre işlemlerini tamamlamışsanız sisteme giriş yaparak ilgili bölümler üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yapacağınız sorgu işleminde eğer varsa bankanın sayfası üzerinden işlem gerçekleştirmeniz de fayda vardır. Bu seçenek sizin daha kolay ve daha hızlı bir işlem yapmanıza olanak sağlayacaktır. Dolayısıyla bu sistem üzerinden işlem yaparken de ilk tercih yine bankanın kendisi olmalıdır.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? E-devlet şifresi almak için yurtiçinde bulunan PTT şubelerine veya yetkili şubelere şifre başvurusu yapmak gerekmektedir. Başvuru esnasında üzerinde T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunan kimlik kartının ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu işlemleri gerçekleştiren bireyler e-devlet şifrelerini edinmiş olup kimlik numaraları ve şifreyi kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirler.

Aynı zamanda “www.turkiye.gov.tr” üzerinden mevduat katılım fonu hesabı bulunan tüm hesaplarınızı, banka sorgulama hizmeti ile öğrenme şansınız bulunmaktadır. Yaptığınız sorgulama sonucunda aşağıdaki gibi bir ekranda adınıza tanımlı hesapları görebileceksiniz.

edevlet banka hesabı sorgulama sonucu

Şubeye Giderek İsim Soy isimle Banka Hesabı Sorgulama

Şube ile hesap sorgulama işlemi diğerlerine oranla daha yorucu bir işlem olabilir. Bu işlem için öncelikle bankaların şubeleri arasından en yakın olanının tespit edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu şubenin yerini ve çalışma saatlerini öğrenerek bu saat aralıkları içinde bu şubelere gidilmesi gerekir. Fakat internet üzerinden veya telefondan yapılabilecek bu tarz işlemler için şubeye gitmek sadece ek masraf veya ek efor olarak düşünülebilir. Dolayısıyla bireylerin banka hesabı sorgulama gibi işlemlerini internet veya telefon bankacılığı üzerinden yaparak hem kendilerinin yorulmamaları hem de bankalarda oluşabilecek yoğunluğun azaltılmasını sağlayabilirler.

Şubeye giderek banka hesabı sorgulayacak olan bireyler ilgili bankanın kartını üzerinde taşıyor olmaları halinde banka şube ve şube çevresinde bulunan ATM’ler aracılığı ile bu kartları kullanarak ilgili hesaplarını görüntüleyebilirler. Bireylerin bankaya ait kartlarının bulunmaması halinde ise şube içerisine girerek vezne işlemi yapması veya bireysel müşteri temsilcisi ile görüşme gerçekleştirmesi gerekir. Bunun için şube içerisinde sıra alınır ve bu sıra geldiği zaman vezne veya bireysel müşteri temsilcisi ile görüşme sağlanır.

Görüşme esnasında bireyden genellikle kimlik ibraz etmesi istenir. Dolayısıyla işlem yapacak olmanız veya banka hesabı sorgulaması yapacak olmanız halinde kesinlikle kimlik kartı veya kimlik kartı görevi görebilecek ehliyet ve benzeri kartları taşıyor olmanız gerekir. Bu kart veya kartları göstererek üzerlerinde bulunan T.C kimlik numarası aracılığı ile yapmak istediğiniz işlemler gerçekleştirilir. İşlemlerde öncelikle o banka üzerinde hesap sahibi olup olmadığınız sorgulanır. Eğer bankada hesabınız yoksa görevli tarafından bankada hesap açmak isteyip istemediğiniz sorulur. Eğer bankada halihazırda hesabınız bulunuyorsa da bu hesapla ilgili nasıl bir işlem yapmak istediğinize dair sorular sorularak yardımcı olmak amaçlanır.

Bu Yöntemler İle Döviz Ve Vadeli Hesaplarımı Sorgulayabilir Miyim?

Bazı vatandaşlar acaba adıma açılmış banka hesapları sorgulama işlemini döviz hesabı, altın hesabı ve vadeli hesaplarım için yapabilir miyim, diye düşünüyor olabilir hemen söylemeliyim ki hesap bilgisi öğrenme konusunda yapacağınız sorgulamalarda aşağıdaki tüm hesaplarınız karşınıza çıkacaktır;

  • Vadeli Mevduat Hesabı
  • Vadesiz Mevduat Hesabı
  • Altın Hesabı
  • Vadeli Döviz Hesabı
  • Vadesiz Döviz Hesabı
  • Mevduat Katılım Fonu Hesabı

Eğer bu hesaplardan bir tanesi karşınıza çıkarsa ve bu hesabı uzun zamandır kullanmıyorsanız hemen kapatmanız menfaatinize olacaktır.

İşlem Olmayan Banka Hesapları Kaç Ay Sonra Kapanır?

Merak edilen bir diğer soru ise unutulan banka hesabı ve eski hesap bilgileri kaç ay veya sene sonra zaman aşımına uğrar oluyor. Bu konuya şöyle açıklık getirmek istiyorum, kullanılmayan ve hiç işlem görmeyen hesapların zaman aşımı süresi 10 Yıl yani 3.650 gündür. Bu zaman aşım süresini tamamlayan hesaplar, ilgili bankalar tarafından kapatılacaktır. Peki, hesapta para varsa ne olacak derseniz, ilgili hesaplardaki paralar zaman aşımına uğradığından TMSF ‘ye devredilecektir. Bu süreçten sonra herhangi bir hak talebinde bulunamazsınız.

Hesap sorgulama işlemlerinizde hesaplarınızın zaman aşımına uğrayıp uğramadığı bilgisini görebilirsiniz. Aynı zamanda bu hesaplarda paranız olup olmadığı hakkında da bilgi sahibi olursunuz.

Kullanılmayan Banka Hesabı Kapatılmazsa Ne Olur?

Şunu diyebilirsiniz benim kullanmadığım banka hesaplarım var ama kapatmayı düşünmüyorum kapatmazsam ne olur? Şunu belirtmeliyim ki bu hareket görmeyen hesaplardan dolayı her yıl karşınıza hesap işletim ücreti adı altında bir ücret tahsil edilebilir.

Bankadan bankaya farklılık gösteren bu uygulama genellikle tahsil ediliyor. Tesadüfen o hesabınız bir gün lazım olur ve para gönderirseniz banka sistemi otomatik olarak bu hesaptan hesap işletim ücretini hemen kesiyor. Daha sonra bu paranızı geri alabilmek için çok fazla enerji sarf etmeniz gerekebilir.