Bankalar arasında yapılan para transferi işlemine EFT denir. Genellikle hafta içi 09.00 – 17:00 arasında gerçekleşen eft saatleri bankalara göre değişmektedir. Bu içeriğimizde güncel 2022 yılındaki bankaların eft saatlerini tek tek sizler için paylaştık. Konu üzerinden, tüm merak ettiğiniz bankaları sorgulayarak para transfer işlemini ona göre yapabilirsiniz. Banka müşterilerinin ve para transferi yapmak isteyen herkesin en çok merak ettiği konuların belki de başında EFT saatleri gelmektedir.
Bir bankadan başka bir bankaya para transferi yapabilmeniz için EFT saatlerine dikkat etmeniz şarttır çünkü bu saatler dışında EFT yapma gibi bir imkânınız bulunmamaktadır. Bu yüzden hangi bankadan hangi bankaya EFT yapacaksanız iki bankanın da EFT saatlerini bilmeniz gerekiyor diyebiliriz. Böylelikle yapmak istediğiniz EFT’lerde sorun yaşamaz ve işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
EFT saatleri konusunda en çok dikkat etmeniz gereken konu birbirlerine yakın olsalar da her bankanın farklı EFT saatlerinin olabileceğidir. Bu saatlere uyabilmek adına yazımızda yer alan bankaların EFT saatlerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yazımızdan yararlanarak hangi bankaları tercih ederseniz edin sorunsuz bir şekilde EFT işleminizi gerçekleştirebileceğinizi unutmayın. Bazı bankalar EFT saatlerinin dışında kısa bir süreliğine “geç EFT” adında bir uygulama ile de hizmet vermektedirler. Bu uygulamayı tercih ettiğinizde ekstra bir ücret ödeyerek EFT’nizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yapılan bütün EFT işlemleri Merkez Bankası onayının ardından gerçekleştiği için 5 ila 30 dakika süreleri içerisinde gerçekleşir.
Bankada hesabı olan ve banka işlemleri ile çok içli dışlı olmayan müşterilerin aklında “EFT ne demek?” gibi bir soru olabilir. EFT yani Elektronik Fon Transferi, farklı bankalar arasında yapabildiğiniz para transferlerine verilen isimdir. Örnek vermek gerekirse Garanti Bankası’ndan Ziraat Bankası’na para göndermek istediğinizde bu işlemin adı EFT oluyor. Bu işlemi yapmak istiyorsanız hem Garanti Bankası’nın hem de Ziraat Bankası’nın sizlere izin verdiği EFT saatlerine izin vermelisiniz. Bu saatler dışında işlem yapmak istediğinizde işleminiz gerçekleşmeyeceğinden EFT saatlerine dikkat etmeniz sizler için bir hayli önemlidir.
EFT, başka bankalar arasında yaptığınız para transferine verilen isimdir. Peki EFT ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Birkaç maddede EFT ile ilgili bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Türkiye’de milyonlarca kişinin tercih ettiği bankalardan biri olan Akbank içerisinde hesabınız var ise 09:00 – 17:00 arasında normal EFT yapabilirsiniz. Akbank EFT saati dışında 17:00 ile 17:15 arasında ise geç EFT işlemi yaparak ekstra bir ücret karşılığında EFT’nizi gerçekleştirebilirsiniz. Şubeden yapılan işlemlerde EFT’lerinizde asgari 75 TL, azami 750 TL işlem ücreti alınmaktadır. Akbank mobil ile veya internet şubesi ile EFT yaptığınızda ise banka sizlerden 6,75 TL komisyon kesmektedir.
Türkiye’nin önemli bankalarından olan Garanti’den de EFT hizmeti alabiliyorsunuz. Garanti EFT saati olarak karşımıza 09:00 – 17:15 saatleri çıkmaktadır. Bu saatler arasında EFT’lerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Garanti ATM’lerinden yaptığınız EFT’lerde asgari 18 TL, azami ise 20 TL EFT ücreti alınmaktadır. Ayrıca Garanti Mobil veya internet şubesi ile yaptığınız EFT’lerde 6,75 TL komisyon alınmaktadır. Garanti Bankası’ndan yaptığınız EFT’lerde günlük bireysel olarak gönderim üst limitinin 250.000 TL olduğunu unutmayın. Ayrıca internet şubesinden yapılabilen geç EFT’lerde işlem ücreti olarak sizlerden 9,75 TL kesilmektedir.
TEB EFT saati olarak 09:00 ile 17:15 saatleri arasında işlem yapabileceğinizi bilmelisiniz. İnternet şubesinden veya mobil uygulamadan yaptığınız EFT’lerde işlem başına 5,4 TL bir kesim uygulanırken TEB, geç EFT ücreti olarak müşterilerinden 7,5 TL gibi bir tutar almaktadır.
Türkiye’nin önemli bankalarından biri olan Vakıfbank ile de EFT hizmetinden yararlanabiliyorsunuz. Vakıfbank EFT saati saat sabah 09:00 ile akşam 17:15 iken 16:44’ten itibaren yaptığınız işlemlerden 9,50 TL değerinde bir geç EFT ücreti kesilmektedir. Ayrıca Vakıfbank Mobil ve internet şubesi kullanılarak yapılan EFT’lerde de 6,75 TL gibi bir kesim uygulanmaktadır.
ING EFT saati olarak diğer pek çok banka gibi 09:00 – 17:15 saat aralığını tercih etmektedir. Ayrıca ING mobil veya internet şubesini kullanarak EFT yaptığınızda işlem başına 6,75 TL gibi bir ücret kesileceğini unutmayın.
Diğer bankalara göre EFT işleminde daha erken başlayan İş Bankası EFT saati olarak 09:00 ile 17:00 saat aralığını belirlemiştir. Bireysel hesaplarda günlük limitin 100.000 TL olduğunu unutmayın.
Tıpkı EFT gibi bankalarda çokça kullanılan bir diğer hizmet olarak karşımıza havale işlemi çıkmaktadır. Peki havale nedir? Bildiğiniz gibi EFT, farklı bankalar arasında yaptığınız para transferlerine verilen isimdir. Havale ise tek bir banka içerisindeki farklı hesaplar arasında yapılan para transferlerine verilen isim olarak dikkat çekiyor. Yani Ziraat Bankası hesabınızdan farklı bir Ziraat Bankası hesabına para gönderiyorsanız bu işlemin adı havale olmaktadır.
Bahsettiğimiz gibi EFT, hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılan bir para transferi işlemidir. Her gün belli saatler arasında EFT işlemini yapabiliyorken havale işlemi için herhangi bir zaman sıkıntınız yoktur. 7 / 24 istediğiniz zaman havale işlemini yapabilirsiniz. Fakat banka hesabınızdan başka bir bankadaki hesaba para yolluyorsanız yani EFT yapıyorsanız, EFT saatlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
EFT ve Havale Arasındaki Fark
Banka müşterileri açısından sıkça karıştırılabilen EFT ve havale arasındaki fark aslında oldukça açıktır. Fakat bu iki işlemde elektronik para transferi olduğu için banka müşterilerinin bu konuda sıkıntı yaşamaları son derece doğal karşılanabilir. EFT ve havale arasındaki farkı şu şekilde basitçe açıklayabiliriz:
EFT Ne Zaman Karşı Hesaba Geçer?
EFT’nin belli saatler aralığında yapıldığından ve bu saatler dışında gerçekleştirilemediğinden bahsetmiştik. Peki yapılan EFT ne zaman karşı hesaba geçer? Hangi bankayı tercih ederseniz edin genellikle EFT işlemlerinde 5 ila 30 dakika gibi bir gerçekleşme süresi mevcuttur. Bu durumun sebebi ise tüm EFT işlemlerinin Merkez Bankası onayından geçmesindendir. Merkez Bankası her EFT işlemini kontrol ettiği için belli dakikalardan sonra EFT’nin karşı hesaba geçtiğini söyleyebiliriz.
Ayrıca EFT’yi hafta içi mesai saatleri içerisinde yapabildiğinizi unutmayın. Mesai saatleri dışında yapmak istediğiniz EFT’ler bir sonraki mesai gününün çalışma saatleri içerisinde gerçekleşecektir. Yani Cuma gecesi gerçekleştirdiğiniz bir EFT karşı tarafın hesabına Pazartesi sabahı geçecektir. Bu yüzden gecikme yaşanmaması adına bankaların EFT saatlerini yazımızdan kontrol edebilirsiniz.
Banka işlemleri ile haşır neşir olan müşteriler havale işlemi kadar EFT işlemini de kullanıyorlar. Havale, 7 / 24 gerçekleştirilirken EFT, her gün veya günün her saatinde gerçekleşen bir hizmet değildir. Peki EFT kaça kadar yapılır, hangi günlerde yapılır? Yazımızda da açıkladığımız gibi bankaların birbirlerinden farklı EFT saatleri vardır fakat bu konu ile ilgili şunlardan bahsedebiliriz:
Her gün yüz binlerce hatta milyonlarca kişinin EFT işlemleri yaptıkları bilinmektedir. Peki en kolay EFT nasıl yapılır? Hangi yolu tercih ederseniz işleminiz daha kısa sürede biter ve zorlanmadan işlemi gerçekleştirirsiniz? Aslında bu işlem için pek çok farklı yol vardır diyebiliriz;
Fakat diğer yollara göre internet bankacılığı ve mobil bankacılık yollarının daha kolay ve daha az çaba sarf ederek halledildiğini söylememiz gerekiyor. Sizler de şu yolları izleyerek hızlı ve kolay bir şekilde EFT işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz:
Her konuda hata yapabildiğimiz gibi para transferleri konusunda da hata yapabiliriz. EFT yaptığınızda göndermek istediğiniz hesabın IBAN numarasını karıştırabilir veya yanlış girebilirsiniz veya gönderdiğiniz tutarda bir yanlışlık olduğunu görebilirsiniz. Peki EFT nasıl iptal edilir? Herhangi bir nedenden ötürü yaptığınız EFT’yi iptal etmek istiyorsanız hızlı bir şekilde hareket etmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Çünkü eğer yaptığınız EFT, bankanın EFT havuzuna düştüyse EFT’nizi iptal edemezsiniz. Böyle durumlarda ancak hukuk yardımı ile paranızı alabilirsiniz fakat bu da bankanızın inisiyatifi dışında gerçekleşen bir olaydır.
EFT Nasıl İptal Edilir?
Yanlış bir kişiye para yolladığınızı düşünüyorsanız hızlı bir şekilde bankanız ile iletişime geçerek bankayı durumdan haberdar etmelisiniz. Ardından paranın bir süre bloke edilmesini bu yüzden de kullanılmamasını sağlayabilirsiniz fakat gönderdiğiniz hesabın sahibinin rızası olmadan banka size parayı tekrar veremeyecektir. Yanlış bir EFT gerçekleştirdiğinizde, gönderdiğiniz tutarın EFT havuzuna düşmeden banka ile iletişime geçmeniz bir hayli önemlidir. Bu yüzden yaptığınız EFT’lerde girdiğiniz IBAN numarasının veya hesap bilgilerinin doğru olduğunu kontrol etmelisiniz.
Dolar | 27,1479 | % 0.08 |
Euro | 29,0073 | % 0.11 |
Sterlin | 33,2632 | % -0.3 |
Bitcoin | 720194,00 | % -0.28 |
Ethereum | 43234,00 | % -0.11 |
Çeyrek | 2.775,00 | % 0,28 |
G. Altın | 1.680,48 | % 0,38 |
BIST 100 | 8.039,18 | % 0,48 |
Litecoin | 1747.97 | % -1.05 |
B. Cash | 5628.17,00 | % -0.56 |