• AMERIKAN DOLARI
    32,5393
    % 0,12
  • AVUSTRALYA DOLARI
    21,2564
    % 0,22
  • € EURO
    34,9452
    % -0,21
  • £ POUND
    40,7986
    % -0,22
  • ¥ YUAN
    4,4958
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,09
  • ÇEYREK ALTIN
    4.060,00
    % 0,19
  • BIST 100
    9.716,77
    % -0,05

Varlık Yönetim Şirketleri Eve Yada Maaşa Haciz Koyabilir Mi?

Varlık Yönetim Şirketleri Eve Yada Maaşa Haciz Koyabilir Mi?

Bankaların fütursuzca dağıttıkları kredileri geri alamadıklarında bu alacaklarını Varlık Yönetim Şirketlerine devir ettiklerini veya sattıklarını hepimiz biliyoruz. Eğer böyle bir borcumuz varsa ve Varlık Şirketlerine böyle bir borcunuz varsa ve devir olduysa hemen aklınıza Varlık Yönetim Şirketleri eve veya arabaya haciz yapabilir mi diye aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz. Bu makalemde detaylı olarak bu konuları ele alacağım ve Varlık Şirketlerinin arabaya, emekli maaşına yada eve haciz ve icra koyup koyamayacağı hakkında bilgileri detaylı olarak aktaracağım.

Varlık Yönetim şirketlerinin haciz ve icra yetkisi bulunmaktadır. Fakat bu işlemler eve haciz yasası ile kanunda detaylı olarak belirtilmiş ve bazı yasal şartlara tabidir. Öncelikle Varlık yönetim Şirketi ne demek bunu inceleyerek ve açıklayarak işe başlamak istiyorum

Varlık Yönetim Şirketleri Nedir, Nasıl Çalışır?

Mali açıdan bakıldığında, ülkede her gün çeşitli parasal konulara tanık olabiliriz. Son birkaç yılda, bankaların tahsil edemedikleri borçlarını varlık yönetimi şirketlerine devretmeye veya daha açık bir tabirle satmaya çalıştıklarını hatta sattıklarıyla sık sık karşılaştık. Bahsi geçen sözüm ona şirketler 2002 yılı sonlarında doğmuş ve günümüzde halen varlığını sürdüren yönetim şirketleridir. Bu konuda bilinçli okurlar bilgi sahibi olsa da vatandaşların büyük bir bölümü varlık yönetim şirketi ne demek pek bilgi sahibi değiller maalesef…

Eğer bankaya olan bir borcunuz Varlık Yönetim Şirketleri içerisinden herhangi birisine devir olduysa veya belirli bir komisyon karşılığında banka tarafından borç daha az bir tutara satıldıysa. Bahsi geçen varlık yönetim şirketine bu borcu geciktirip ödemezseniz bu şirketler haciz ve icra yolu ile sizden bu paraları tahsil edeceklerdir ve yetkileri vardır. Bu şirketlere haciz ve icra yetkisi, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile hak olarak tanınmıştır. Resmi Gazete Yayımına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Birazda Varlık yönetim şirketlerin çalışma mantığından bahsetmek istiyorum “X” bir bankanın müşterilerinden vadesi geçmiş 700.000 TL alacağının bulunduğunu düşünelim, bu borcu tahsil edemediği için daha düşük bir nakit karşılığında talip olan varlık yönetim şirketine, örneğin, 550.000 TL karşılığında satar. Varlık yönetim şirketi daha düşük bir tutara borçları satın aldığı için buradan bir kar elde eder, aynı zamanda uygulayacağı ekstra faiz haciz ve icra işlemlerinden kar elde eder.

Borç Hangi Aşamada Ne Zaman Varlık Yönetim Şirketlerine Devir Olur?

İster özel olsun ister kamu bankaları tahsil edemedikleri borçlarını yaklaşık olarak 2 veya 3 yıl sonra ihale açarak ödenmeyen ve vadesi geçmiş alacaklarını varlık yönetim şirketlerine temlik eder borcu satar. Peki, bankalar borçları varlık şirketlerine devir işlemi başlatmadan önce borçlu olan müşterilerine ne kadar bir süre tanır ve hangi süreçleri işletir sanırım merak ediyorsunuz.

Bu devir işlemi başlamadan önce bankalar, borçlu müşterilerine vadesi geçmiş olan borçlarını ödemeleri için 90 gün gibi bir süre tanır bu süre zarfında borç ödenmezse vadesi geçmiş borçlar için yasal takip süreci başlar. Bu 90 gün boyunca banka, borçlu müşteriye hem sözlü (telefon ile ) veya yazılı (e mail veya yazılı dilekçe ) olarak borçlarını ödeyerek ödemesini hatırlatır. Bu süreçte borçlara ertelenmiş faiz uygulanır.

Tabi bu süreçlerin hepsi bankalar tarafından sicilimizin kayıtlı bulunduğu KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafına an be an bildirir ve bu gecikme resmi olarak KKB tarafından onaylanır. Bu onaylama işleminden sonra kişinin sicili bozulur ve tüm bankacılık işlemlerinde karşısına olumsuz olarak çıkar, bu süreçten sonra artık varlık yönetimine borç temlik edilebilir.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Haciz Ve İcra Yetkisi Kapsamı

Hemen belirtmekte fayda görüyorum arkadaşlar bu şirketlerin icra ve haciz yetkisi kanunen bulunmaktadır. Çünkü yapılan bu borç devri işlemi yukarıda da belirttiğim gibi tamamen yasaldır. Borç temlik edilip devir olduktan sonra bankanın yasal hakları neler ise varlık şirketlerinin hakları da aynen devam etmektedir. Eğer varlık şirketleri tarafından icra dosyası üzerinde işlem yapılacak ise ;

İlgili bankadan borcun/alacağın devir alındığına dair kanıt olan temlik beyanını bu dosyaya eklemekle yükümlüdür. Fakat yasal olarak borçluya bu evrakın beyan edilmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Eğer bu belgeye yine de ulaşmak isterseniz Varlık Yönetim Şirketleri Derneği (VYŞD) üzerinden temin edebilirsiniz.

Yani vay efendim siz benim borcumu devraldınız ama bana herhangi bir bildirimde kimse bulunmadı gibi bir serzenişte bulunmanız sizi haklı çıkarmayacaktır. Dolayısı ile borcunuzu ödemediğiniz de varlık şirketleri tarafından mallarınıza bu bir ev veya araba olabilir, yada maaş veya emekli maaşınıza haciz uygulanabilir. Bu yüzden varlık yönetim şirketleri ile uzlaşma ve anlaşma yoluna giderek borçlarınızı ödemelisiniz.

Varlık Şirketleri Araba Ve Ev (Konut) Haczi Yapabiliyor!

Arkadaşlar varlık yönetim şirketine borcunuzun devir olması hiç bir şeyi değiştirmiyor. Hatta daha azılı bir alacaklı ile karşı karşıyasınız. Çünkü bankalar ödenmeyen borçlar yüzünden varlık şirketleri ile anlaşarak bu borçları tahsil edemedikleri için alacaklarının bir kısmından vazgeçerek satıyor. Varlık yönetim firmaları eğer borcunuzu ödemezseniz borca konu olan para miktarı oranında haciz işlemi başlatabilir bu ev veya araba hiç fark etmiyor direk haciz koyulabiliyor.

Bu yüzden bu firmalarla sulh yoluna gitmelisiniz. Sulh ve uzlaşma ile faizi bir nebze düşürebilirsiniz. Fakat bu demek değil ki borcunuzun % 50 si silinebilir. Tabi ki durum böyle değil ! Bu firmaların ilk tercihi telefonla sizle irtibat kurarak sizleri iyi bir şekilde korkutmak ve borcunuzu ödemediniz taktirde icra ve haciz işlemi başlatacaklarını söylemeleridir. Böyle bir hakları var bu yüzden uzlaşmaya giderek en iyi taksitlendirme ve faiz indiriminden yararlanarak borçlarınızdan bir an önce kurtulmanız yararınıza olacaktır.

Varlık Şirketleri Maaş Ve Gelire Haciz Koyabilir

Evet maalesef maaşınıza yani gelirinizi de haczetme yetkisine sahiptir. Tabi bu kanunlar ile sınırlandırılmıştır. Kişilerin yaşam şartlarını sürdürebilmeleri için maaş ve gelirlerinin sadece belirli bir oranda haciz uygulanması gerektiği kanunlarla belirlenmiştir. Varlık yönetim şirketleri maaşa haciz yapabilir mi, sorumuzun cevabı bu yüzden maaşınızın ancak dörtte birine haciz koyulabilir şeklinde oluyor.

Bunu bir örnekle açıklamam gerekirse, 6.000 TL maaş alan bir kişi iseniz ve borcunuzdan dolayı maaşınıza haciz konulmuş ise, 6000 TL / 4 : 1.500 TL yani maaşınıza haciz konulabilecek ve kesinti yapılacak rakam 1.500 TL yi aşamaz. Fakat bu sonucu değiştirmez varlık yönetim firmaları maaşınızı hacze gidebilir.

Eğer maaşınıza daha önce başka bir finansman şirketi tarafından haciz konulmuş ise, bu haciz bitmeden maaşınıza 2. bir haciz konulamaz.

Emekli Maaşı Alan Kişilerin Maaşlarına Haciz Konulabilir Mi?

Burada konu biraz hassas yine kanunlar şöyle diyor, izin verilen 2 kategori haricinde emekli maaşından hiçbir şekilde kesinti yapılamaz ve varlık yönetim şirketleri dahi haciz koyamaz. Kural bu kadar net arkadaşlar, bu 2 madde ise prim borçları ve nafaka ödemeleri bu yüzden eğer emekli iseniz maaşınız garantide korkmayın.

Fakat eğer başka bir düzenli maaş geliriniz varsa burada yine 4/1 kuralı geçerli olarak kesinti ve haciz yapılabilir. Eğer emekli maaşınıza bir engellemenin ve blokajın olduğunu düşünüyorsanız direk bankanızın çağrı merkezi ile iletişime geçin ve bu blokeyi kolay bir şekilde kaldırın. Kanuni hakkınızı kullanın!

Tavsiye Makale : Banka hesabı bloke kaldırma

Varlık Şirketlerine Devredilen Borçların Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Bazen akıllara şu soru geliyor işte efendim ben varlık yönetim şirketine aktarılan borcu ödemezsem ne olur, zaman aşımına uğrar mı veya zaman aşımı süresi ne kadar. Aslında başınıza gelebilecekleri yukarıda anlattım ama zaman aşımı konusunu biraz daha açmak istiyorum.

Varlık şirketleri tarafına aktarılan borçlardan kurtulma ödememe gibi bir şansınız bulunmamaktadır. Zaman aşımı süresi bankalarla aynı zamana sahiptir.

  • Varlık şirketlerinde borç zaman aşım süresi 10 Yıldır.

Fakat eğer sizi bu şirketlerden telefonla arayarak bir ödeme sözü veya yazılı bir anlaşmaya bu borcu taksitlerle ödeyeceğinizi ve kapatacağınızı belirten bir anlaşmaya imza attıysanız işte bu kez zaman aşımı süresi varlık şirketi tarafından her yeni yapılan tebliğ ile bir 10 yıl daha uzayacaktır. Bu yüzden varlık yönetim firmalarına yazılı veya sözlü bir ödeme sözünde bulunmamalısınız.

İcralık Borç Varlık Şirketine Mi, İcra Dairesine Mi Ödenmeli?

Aslında çok merak edilen ve kafa karıştıran bir konudur varlık şirketine borç nasıl ödenmeli sorusu. Ama size en doğru yolu şu şekilde tarif etmeliyim borcu icra dairesine ödemenizde fayda var. Ama yinede bir varlık şirketine borcunuz varsa ödemeleri ve yazışmaları mutlaka bir avukat aracılığı ile yapmak en doğru seçenek olacaktır. Çünkü varlık yönetim şirketinin doğruluğundan rakamların teyidinden ve kanuni boşluklardan dolayı zarar görme ihtimaliniz olabilir.

Çünkü tanımadığınız bir numara arıyor ve efendim, “x” varlık yönetim şirketinden arıyoruz, 5.000 TL borcunuz var şu hesaba yatırmalısınız yoksa haciz işlemi başlayacak dediğinde, aklınıza gelenler acaba böyle bir şirket var mı, ödemeyi yapsam borcumdan düşerler mi gibi bir çok soru aklınıza gelebilir. Bu yüzden devlet dairesi üzerinden icra dairesine ve icra dosya numarasına ödeme yapmanız yada bir avukatla işlemleri yürütmek en doğrusu olacaktır. Sizlere yazımın sonunda VYŞD ( Varlık Yönetim Şirketleri Derneği) ‘ne üye olan firmaların listesini vererek yazımı sonlandıracağım.

VYŞD Üyesi Şirket İsmiTelefon Numarası Web Adresi
Arsan Varlık(212) 284 2626arsanvarlik.com.tr
Birikim Varlık Yönetim(212) 924 24 99birikimvarlik.com.tr
Birleşik Varlık Yönetim A.Ş.(212) 347 07 77birlesimvarlik.com
Efes Varlık Yönetim(216) 538 41 00efesvarlik.com.tr
Emir Varlık Yönetim(212) 438 35 35emirvarlik.com
Gelecek Varlık(212) 444 4 489gelecekvarlik.com.tr
Hayat Varlık(850) 22 22 850hayatvarlik.com
Hedef Varlık(212) 805 08 18hedefvarlik.com

Yukarıda vermiş olduğum telefon numaraları ve web adreslerinden VYŞD üyesi firmalara ulaşabilir ve destek ve bilgi alabilirsiniz. Size güzel bir açıklamalı video ekleyerek konuyu pekiştirmenizi istiyorum.