Yırtık ve hasarlı para değişimi hakkında bir çok bilgi edineceğiniz makalemize başlıyoruz. Elinizde yırtık rengi benzi solmuş “TL” cinsinden bir para bulunuyor ve yırtık para nasıl değiştirilir, acaba bankalar yırtık parayı alır mı, diye bunu kara kara düşünüyor musunuz? O zaman yazımı soluksuz okumaya devam edin. Yaşamımızı sürdürmek için paralar elden ele dolaşımı veyahutta farklı şekillerde yıpranıyor parçalanıyor veya hasar görebiliyor, buna en güzel bir örnek ise geçen gün cebimde unutmuş olduğum bir kaç tane 50.00 TL’ nin çamaşır makinesinde güzelce yıkanmasıdır.
Bu olaydan sonra hasarlı ve yırtık para nasıl değiştirilir sorusu şimşek gibi beynimde çaktı ve hemen bir araştırmaya girdim. Aynı sorunu veya benzer bir kopmuş, yıkanmış veya yırtık para değişimi ile alakalı sorunlar yaşayabileceğinizi düşünerek edindiğim tüm bilgilerimi bu yazımda sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Yırtılmış, Yıkanmış Ve Kopmuş Paralar Nasıl Değiştirilir, Nelere Dikkat Edilmeli?
Yırtık para nerede değiştirilir öğrendikten sonra sıra geldi nasıl değişim sağlayabiliriz ve nelere dikkat etmeliyiz sizlere aktarmaya çalışacağım. Elinizde herhangi bir sebepten dolayı hasar görmüş kopmuş, yırtılmış ve yıpranmış paranız var ise bu paranızı yenisi ile değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
- Öncelikle şunu bilmelisiniz ki eğer paranızın bir kısmı yok ise örnek vermek gerekir ise paranızın bir kulağı tamamen kopmuş ve parçası yok ise bu durumda değişim birebir yapılabiliyor fakat eğer paranızın % 50’sinden yani yarısından fazlası kopmuş ve parçası sizde değilse paranızın değerinin yarısı kadar bir para alabiliyorsunuz. Yani 200 TL bir banknot var elinizde ve yarısından fazlası kopmuş ve yırtılmış parçada sizde değil o zaman size verilecek para 100 TL oluyor, bunu ben demiyorum:) Banka söylüyor hemen kızmayın.
- Para değişimini her zaman yapamazsınız, sizde benim gibi rastgele bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası’na giderseniz benim gibi kapıda kalabilirsiniz. Değişim için bankanın belirlemiş olduğu günler Pazartesi günü ve Perşembe günüdür. Sizler yine de gitmeden önce bir banka şubesine bir telefon ederek günleri teyit edebilirsiniz.
- Arkadaşlar Merkez Bankası Ve T.C. Ziraat Bankası haricinde para değişimi yapan ve alan banka bulunmamaktadır. Yani bankalar yırtık para alır mı, sorunuz için kısmen evet diyoruz tabi yetkili bu bankaları size söyledim.
- Birebir para değişimi için paranın ne kadar hasarlı olduğu önemlidir.
Yırtık Para Değişimi İçin Hangi Bankalar Yetkili?
Ülkemizde para basma görevi Merkez Bankası’na aittir ve paraların kopyalanması kesinlikle yasak ve değerli kağıt kapsamındadır. Paralarımızı biriktirir ve saklarken dikkatli olmalıyız bazen unuttuğumuz bir yerde paraların köşelerini fareler kemirmiş ve kopmuş halde bulabiliriz:) Çünkü yaşlılarımız çoğu zaman paraları sakladıkları yerleri unuturlar. Madeni paralarda bu sıkıntıyı yaşamayabilirsiniz çünkü madeni paraların kağıt paralara göre hasar görmesi daha zordur çünkü buna göre imal edilmiştir.
Kağıt paralar ise kullanıldığı malzemenin doğasından dolayı yırtılmaya ve yıpranmaya daha müsait oluyor. Evet konumuza gelirsek hasarlı ve zararlı paralarınızı değiştirmenin mümkün olduğunu söylemek istiyorum, peki yırtık para değişimi için izlediğim yollar neler gelin beraber bakalım.
Arkadaşlar bu tarz hasar görmüş paralarınızı değiştirebileceğiniz kurumlar arasında Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tek yetkili adresiniz bunu bende bilmiyordum ama araştırmalarımda öğrendim. Eğer daha önce araştırdı iseniz yırtık para nasıl değiştirilir araması sonucunda “PTT” olarak bilgi alabilirsiniz bu çok doğru değil bunu bilmenizi isterim postaneye giderek param hasarlı ve değiştirmek istiyorum dediğimde bana Ziraat Bankası’na gitmem söylendi.
Bu işlemler bankalarda “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının Türk Lirasını ve İtibarını Koruma” kanunu kapsamında yapılmak zorunda olduğunu da sizlere söylemek istiyorum. Eğer aklınızda yırtık parayı bankalar alır mı, sorusu var ise aklınızda bu söylediklerimle sanırım bu sorunu çözmüş bulunuyoruz.
Her Yırtılan Ve Kopmuş Olan Hasarlı Para Değiştirilemez!
Yani paramız hasar gördü gidip bankalardan hemen değiştireyim derseniz yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü hasarlı para değişiminde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanununca belirlenen bazı kriterler ve ölçütler bulunuyor. Peki hangi paralar değiştirilemez? Aklınızı çok karıştırmadan söylemeliyim ki, yırtılan paranızın % 50’den fazlası yok olmuş ve banka tarafından ölçülerek bu tespit edilmiş ise bu değişim sağlanamaz.
Bankalar bunu yaparken kabarit cetveli dedikleri bir cetvel kullanırlar. Bu cetvel tam yüz eşit parçaya ayrılmış bir cetveldir. Eğer ölçümlerde % 51 oranında bir kayıp çıkıyorsa bu parayı değiştiremez ve yenisini alamazsınız. Bu yüzden paranın hasarı oldukça önemlidir.
Sağlam Ama Kullanım Süresi Dolan Paraların Değişimi Ve İadesi
Bazen mevcut kullanımda olan paralar miladını doldurur ve Devlet tarafından Tedavülden kaldırılması istenir böyle bir durumda kullanımdan kalkacak olan paralarla piyasaya yeni girecek paraların değişimi için bir zaman aşım süresi bulunur eğer böyle bir durumda paranızı değiştirmek istiyorsanız. Bu işlemi yapmak için adres yine Merkez Bankası ve Ziraat Bankası olacaktır. Zaman aşım süresi oldukça uzun bir süredir bu yüzden çok uzun zaman geçti bu parayı değiştiremem demeyin 10 yıl süreyle tedavülden kalkan paraları değiştirebilirsiniz.
“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu, 1211 Numaralı kanun Ve 37. Madde’yi inceleyebilirsiniz.”]
Hasarlı ve Yırtılmış Olan Dövizler Dolar Ve Euro Değiştirilebilir Mi?
Bu konuda bir belirsizlik var eğer elinizde yırtılmış olan bir Dolar veya Euro var ise muhtemelen her banka sizi geri gönderecek değişim yapmayacaktır. Döviz büroları da çok farklı değil en ufak bir hasarda ve yıpranmada değişim yapmıyorlar. Peki siz ne yapabilirsiniz elinizde üç beş kuruş olan dolar veya euro’nuz hasarlı ve değiştiremiyorsunuz ne yapalım çöpe mi atalım tabi ki hayır. Size vereceğim yöntemle en az zararla yırtık dolar ve euro paralarınızı değiştirebileceksiniz. Bakalım, yırtık dolar nerede değiştirilir?
Tavsiye Konu : EURO ve USD Bozan ATM’ler
İstanbul’da mısır çarşısını bilmeyen yoktur, buraya giderek kuyumcularda 50 Euro değerindeki hasarlı banknotunuzu 40 Euro gibi bir para birimi ile değiştirebilirsiniz. Tabi bu zararın neresinden dönülse kardır, mantığı ile yapılacak bir işlemdir. Eğer para biriminiz ve meblağ yüksek ise Merkez Bankası ile irtibat sağlamanız yararınıza olacaktır. Komisyonla yırtık dolar ve euro değiştiren bazı sarrafları bölgenizde bulabilirsiniz.
Bakınız : Yırtık Banknot Değişimi