• AMERIKAN DOLARI
    34,2706
    % -0,02
  • AVUSTRALYA DOLARI
    23,0401
    % -0,36
  • € EURO
    37,3943
    % -0,30
  • £ POUND
    44,7503
    % -0,23
  • ¥ YUAN
    4,8375
    % -0,22
  • РУБ RUBLE
    0,3585
    % 0,27
  • ÇEYREK ALTIN
    4.930,00
    % 0,24
  • BIST 100
    8.699,19
    % -1,99

50 Bin TL Paramın Bankada Aylık Faiz Getirisi Ne Olur?

50 Bin TL Paramın Bankada Aylık Faiz Getirisi Ne Olur?

Her ne kadar bu zamanda birikim yapmak çok olsa da, imkânlar dâhilinde az da olsa yapılan birikimleri en pratik yatırım araçları ile değerlendirmek istiyoruz. Tüketici için en kolay yatırım aracı olan mevduat faizi, her bankanın sunduğu bir yatırım seçeneğidir. 50 Bin TL tutarında bir birikime sahip olduğunuzu varsayalım. 50 bin liranın aylık faiz geliri ve getirisi üzerinde duracağız. 50 Bin lirayı örnek teşkil etmesi açısından yazdık.

Bu miktar 100 ve 200 bin lira da olabilir. Aşağıda hazırladığımız gelir tablosunda yer alan 50 Bin Liranın (50.000) 32 Günlük Faiz Kazancı, size daha yüksek birikimlerinizi hesaplayabilmeniz için örnek olacaktır.

Vadeli Mevduat Faizi Nedir?

Bankalar, kar gütme amacıyla kurulan finansal kuruluşlardır. En önemli gelir kaynaklarından biri de mevduat yatırımlarıdır. Tüketiciler, birikimlerini bankaya yatırır ve bankalar bu yatırım karşılığında tüketicilere belli oranlarda faiz kazancı verirler.

Bu işleyişe kısaca mevduat faizi denir. Halk dilinde anlatımı bu şekildedir. Bankaların mevduat faiz oranları değişkendir. Miktara, yatırım dönemine ve hatta müşteri statüsüne göre bile değişebilmektedir. Günlük, aylık, haftalık ve yıllık faiz oranları ile yatırımcıların kendi bankalarında mevduat değerlendirmesi yapmaları için, belli aralıklarla çeşitli kampanyalar bile düzenlenmektedir.

En yüksek kazancı senelik mevduat yatırımı ile alabilirsiniz. Zaten verilen faiz oranları senelik bazda hesaplanır. Örneğin %10 olarak belirlenen faiz oranı 1 yıllık mevduatınıza karşı verilen faiz oranıdır. Yani toplam faiz oranıdır.

Vadeli Mevduat Faizi İle Kazanç Sağlama

Birikimi olan kişiler, ellerindeki parayı katlamak ve bundan yararlanmak için çeşitli yatırım yollarına başvururlar. Altın, döviz, kıymetli maden, borsa, gayrimenkul yatırımı ve son zamanlarda popüler olan dijital para yatırımı gibi çeşitli seçenekleri değerlendirirler.

Mevduat Faizi ile kazanç sağlama, bu yatırım seçeneklerinden en kolay ve pratik olanıdır. Çünkü her hangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yatırımınız kadar aylık faiz geliri elde edersiniz. Kulağa hoş gelen bu yatırım yöntemi, dünyanın her yerinde en iyi getiri aracıdır.

Hatta çoğu büyük yatırımcı, faiz oranları yüksek ülkelerde bile yatırım yapmaktadır. Örneğin Amerika’da yaşayan bir yatırımcı, Arjantin’de mevduat faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle bu ülkede mevduat yatırımı yapabilmektedir. İlk etapta çok çılgın bir fikir gibi gelse de, bu yola başvuran binlerce yatırımcı olduğundan emin olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi; para parayı çekmektedir.

Vadeli Mevduat Hesabı Güncel Faiz Oranları

Ekonomik göstergelerdeki dengesizlik, mevduat faiz oranlarını da olumlu – olumsuz etkiliyor. Kısa bir süre önce %20’lerde olan Mevduat Faiz Oranları, Temmuz ayında %6 ila %10 arasında değişmektedir. Bunda yaşanan pandemi sürecinin de etkili olduğunu unutmamak gerekir.

Bankalar, mevduat hesabı türüne ve müşteri tipine göre mevduat faiz oranlarını zaman zaman güncellemektedir. Temmuz ayını ele aldığımızda, En yüksek mevduat faizi veren bankalar aşağıdaki gibidir;

  • Fibabanka % 9
  • Odeabank % 9
  • İng Bank % 9
  • Cepteteb % 8.75
  • Akbank % 7
  • Enpara % 7

Listedeki oranlar, internet şubeden açılan mevduat hesapları ve yeni müşteriler için sağlanan hoş geldin kampanyası gibi çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir. Yani yukarıda listelediğimiz oranları, banka şubesinden teyit etmenizde fayda vardır. Değişken olabilirler. Bankanın belirlediği mevduat yatırım limitinden çok daha fazlası ile hesap açarsanız, faizler ona göre yükselebilir. Bazı katılım bankaları altın mevduat hesabı da açmaktadır. Döviz ve altın mevduat hesaplarının faiz oranları, TL faiz oranlarından daha farklı olmaktadır.

50.000 Türk Lirasının Aylık Faiz Getirisi Nedir?

50 bin lira ile mevduat yatırımı yapmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri olan 50 bin liranın aylık faiz getirisi nedir sorusunu, aşağıdaki detaylı karşılaştırma tablosu ile yanıt vermek istiyorum. Temmuz 2020 faiz oranlarına göre hesaplanmıştır. Türkiye’nin en iyi mevduat faizi veren bankalar arasından derlediğim bu tablo, size yatırımınız hakkında az da olsa fikir verecektir.

Mevduat Hesap İsmiYıllık Faiz OranıAylık Net Getiri Aylık Toplam Kazanç
Fibabanka Kiraz Hesap% 9336,09 TL50.336,09 TL
ING Turuncu Hesap % 9336,09 TL50.336,09 TL
Vakıfbank E-Vadeli Hesap% 8,40312.99 TL50.312,99 TL
Akbank Direkt Vadeli Hesap% 7,25270,99 TL50.270,99 TL

Bu tablo sizlere, bankaya yatıracağınız 50.000 TL ile aylık ne kadar bir faiz kazancı elde edersiniz aşağı yukarı bir fikir verecektir. Bankaların mevduat faiz oranları ekonomik şartlara ve gündeme göre zaman zaman güncellenir, bu yüzden tablomuz bu konuda hiç fikri olmayanlara fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır. En güncel faiz oranını bankaların kurumsal web siteleri üzerinden mevduat faizi hesaplama bölümünden güncel olarak kolaylıkla bulunabilir. Peki, hiçte az sayılmayacak bu parayı bankada 200 TL veya 300 TL faiz almak için bekletmek akıllı işi mi ? Bir bakalım…

50 Bin Lirayı Aylık Faize Yatırmak Mantıklı Mı?

Yukarıda yaptığımız basit mevduat faizi hesaplamasından anladığınız gibi, 50 bin liranın aylık faiz geliri ortalama 205 ila 340 TL arasındandır. Yani 50 bin liranızı bankaya mevduat hesabınıza yatırdığınız zaman, aylık bu miktarda faiz geliri elde edeceksiniz.

50 bin lirayı aylık faize yatırmak mantıklı mı değil mi, buna siz karar vereceksiniz. Yatırımınızdan ne beklediğinize bağlıdır. Eğer 300 TL aylık faiz geliri sizin için ideal ise, bu yatırım seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Ama yok sizin için çok az ise, daha farklı yatırım yöntemlerini deneyebilirsiniz. Örneğin altın yatırımı 2020 son çeyreğinde adeta tavan yaptı. Dolar ve Euro keza öyle.

Kripto para yatırımını şu an için önermiyoruz, çünkü inanılmaz bir dengesizlik söz konusudur. Bugün 45.000 dolar olan Bitcoin, yarın 10.000 dolara düşebiliyor. Kontrol mekanizması olmadığı için, yatırımınızı riske atmanıza değmez. Mevduat faizi, altın dolar ve borsa gibi daha sık tercih edilen yatırım araçlarını tercih etmenizde fayda vardır. Biliyorsunuz artık paranın hiçbir kıymeti kalmadı. Bu yüzden çok dikkatli yatırım yapmalısınız.

Vadeli Mevduat Hesabımdan Para Çekebilir Miyim?

Kural olarak bir çok bankanın vadeli mevduat hesaplarından para çekmenize izin verilmez çünkü faiz getirisi bu eyleme göre hesaplanır. Fakat bankaların vadeli mevduat hesaplarında farklı uygulamaları da vardır;

  • Para Biriktirme Hesabı
  • Çeyiz Parası Hesabı
  • Hoşgeldin Faizi Kampanyaları
  • E-Vadeli Hesaplar
  • Döviz (Euro-Dolar) Vadeli Hesapları
  • Altın Vadeli Hesabı

bu hesapların herhangi birini detaylı olarak incelerseniz belki karşınıza para çekebileceğiniz bir vadeli hesap türü bulabilirsiniz. Fakat benim size önerim iş bankası günlük kazandıran hesap olacaktır. Bu hesap türüyle hem günlük faiziniz anında hesabınıza yansır hem de para çekmenize olanak tanır.