• AMERIKAN DOLARI
    32,3981
    % 0,24
  • AVUSTRALYA DOLARI
    21,1345
    % 0,35
  • € EURO
    35,0771
    % -0,07
  • £ POUND
    41,0711
    % 0,38
  • ¥ YUAN
    4,4856
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3504
    % 0,32
  • ÇEYREK ALTIN
    4.035,00
    % 1,15
  • BIST 100
    9.142,40
    % 0,69

Başkasına Ait IBAN Numarası Öğrenilebilir mi? Nasıl Öğrenilir?

Başkasına Ait IBAN Numarası Öğrenilebilir mi? Nasıl Öğrenilir?

IBAN hayatımızda sıkla adını duymaya başladığımız ve bankacılık işlemlerinde kullandığımız 24 haneli sihirli sayı, peki başkasına ait bir IBAN numarasını öğrenebilir miyim? Bunu yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz.

Bankacılık işlemlerinde, para transferlerinin yanlış hesap numaralarına yapılmasını önlemek için oluşturulan ve bir hesap numarası standardı olan IBAN numarası, tüm dünyada kullanılmaktadır. IBAN numaraları bankacılık işlemlerinde, banka müşterilerinin kişisel güvenliklerini korumakta yardımcı olduğu gibi, yapılan işlemlerin daha kolay gerçekleşmesine de büyük katkı sağlamaktadır.

IBAN Sistemi Nedir?

IBAN sistemi tüm dünyada bankacılık işlemlerinde kullanılan, banka müşterilerine ait olan hesapların tanınmasını sağlayan, bir nevi elektronik kimliklerdir. IBAN ilk olarak Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde kullanılmaya başlamış olup, tüm dünyada banka müşterilerine ait olan hesap numaralarının, ortak bir standart altında birleştirilmesini sağlamış olan bir sistemdir.

Türkiye’de IBAN kullanımı 01 Ocak 2009 yılından itibaren başlamış olup, bankacılık işlemlerinde kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi yasa ile sağlamıştır. Bu bağlamda, bu tarihten itibaren havale ve EFT işlemlerinde IBAN kullanılması tüm bankalarda başlamıştır. IBAN numaralarının basamak sayısı, dünyada ki ülkelerde farklılık gösterse de, algoritma olarak kullanımı tüm dünyada aynı standartta olmaktadır.

Türkiye’de kullanılan IBAN numaraları 26 haneden oluşmaktadır. IBAN’ın açılımı ise ‘’International Bank Account Number – Uluslararası Banka Hesap Numarası’’ olmaktadır. Uluslararası olarak tüm ülkelerde ki bankacılık işlemlerinde, IBAN kullanılmasında ki amaç ise bankalarda ki havale, EFT gibi benzeri işlemlerde oluşabilecek olan yanlışlıkların önüne geçmek ve bu tarz işlemlerin süresinin daha kısa olmasını sağlamaktır.

IBAN numaraları 26 haneden oluşmakta olup; baştaki 2 hane ülke kodunu, sonraki 2 hane kontrol kodunu, sonraki 5 hane banka kodunu, sonraki 1 hane rezerv alanı kodunu ve en sondaki 16 hane ise banka müşterisinin banka hesap numarasını göstermektedir.

IBAN Numaraları Nasıl Öğrenilir?

Banka müşterileri hesaplarına ait olan IBAN numaralarını, bankalarından kolaylıkla öğrenebilmektedirler. IBAN numarası aynı zamanda banka ATM’lerinden, telefon bankacılığıyla, mobil şubelerden ve internetten şubelerinden de öğrenilebilmektedir. IBAN numarasını öğrenmek için, öncelikle banka müşterisinin kendisine ait olan hesap numarasını ve şube kodunu biliyor olması lazımdır.

Başkasına Ait Olan IBAN Öğrenilebilir mi?

Başkasına ait olan bir IBAN numarasını öğrenebilmek yasal olarak mümkün olmamaktadır. Başkasına ait olan IBAN numaralarının bankalar tarafından ya da üçüncü şahıslar aracılığı ile paylaşılması da yasal olarak suç teşkil etmekte olup, böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda cezai yaptırımlar yine yasal olarak uygulanmaktadır.

Başkasına ait olan IBAN numarasını öğrenmek, ancak karşı tarafın bazı bilgileri kendi rızası ile sizinle paylaşması sonucunda mümkün olabilmektedir. IBAN numarasını öğrenmek istediğiniz banka müşterisinin hesabının bulunduğu şube kodu ve hesap numarası ile IBAN numarasını bulmak mümkün olmaktadır.

Bunun için bankaların internet şubelerinden, mobil telefon bankacılığı uygulamasından, ATM’lerden ya da müşteri hizmetleri vasıtasıyla öğrenilmek istenen IBAN numarasına ait olan şube kodu ile hesap numarası girilerek kolaylıkla öğrenilip, ilgili hesaba bütün para transferleri yapılabilmektedir. Aynı zamanda IBAN numaraları bu bilgiler ışığında, Türkiye Bankalar Birliği’ne ait olan internet sitesinde bulunan, IBAN numarası sorgula bölümünden de kısa sürede yapılabilmektedir.

IBAN Numarası Kullanılmasının Avantajları Nelerdir?

Banka müşterilerinin her birinin hesap numaralarını, uluslararası standartlara uygun olarak tanımlayan IBAN numarasının bankacılık işlemlerinde kullanılması hem banka için hem de banka müşterileri için birçok avantaj sağlamaktadır. Yapılan tüm para transferlerinin daha hızlı ve hatasız olmasını sağlamaktadır.

IBAN numaralarının kullanılması aynı zamanda bankalara da birçok açıdan kolaylık sağlamaktadır. IBAN numaraları bankacılık işlemlerinin daha güvenilir, otomatik ve hızlı gerçekleşmesine olanak vermektedir. IBAN’ın sağladığı en büyük avantajlardan birisi de, içerdiği kodlar ve kontrol rakamları sayesinde, yabancı banka olsa dahi kolaylıkla bankacılık işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktır.

Bu sayede IBAN ile gerçekleştirilen bütün para gönderme ya da para alma işlemleri hem daha hızlı, hem de en üst düzeyde daha güvenli koşullarda olmaktadır. Bütün para transferleri ve bankacılık işlemlerinde IBAN’ın sahip olduğu uluslararası format büyük kolaylık sağlamaktadır. Banka müşterilerinin banka kimliği olan IBAN numaraları, tüm dünyada güvenli bankacılığın oluşmasında büyük destek sağlamıştır.

Tavsiye İçerik : Yanlış IBAN adresine para gönderdim Ne Yapmalıyım?

Yukarıda iban nedir, banka IBAN numarası nerde yazar, ziraat iban örneği ve banka hesap numaramı nasıl öğrenebilirin sorularına cevaplar verdik. Merak ettiğiniz diğer IBAN sorgulama sorularına da arama motoru üzerinden sorabilir ve bilgi edinebilirsiniz.