• AMERIKAN DOLARI
    32,5139
    % 0,30
  • AVUSTRALYA DOLARI
    20,8317
    % -0,27
  • € EURO
    34,5801
    % 0,21
  • £ POUND
    40,4756
    % 0,24
  • ¥ YUAN
    4,4915
    % 0,29
  • РУБ RUBLE
    0,3444
    % -0,72
  • ÇEYREK ALTIN
    4.284,00
    % 1,60
  • BIST 100
    9.548,09
    % -1,36

ATM Parayı Yuttu Nasıl Geri Alırım, Ne Yapmalıyım?

ATM Parayı Yuttu Nasıl Geri Alırım, Ne Yapmalıyım?

ATM parayı yuttu veya sıkıştı yada parayı vermedi ne yapmalıyım diyorsanız, işte bu makale size rehberlik edecektir. Günümüzde bankacılık işlemlerinde ATM’lerin kullanılması oldukça yaygın olmaktadır. Banka ATM’leri ile birçok bankacılık işlemini pratik bir şekilde ve kısa sürede yerine getirmek mümkün olmaktadır. Özellikle banka şubelerine uzak olan yerlerde ikamet eden banka müşterileri için ATM yani otomatik vezne makineleri büyük kolaylık sağlamaktadır.

Buna bağlı olarak ATM’ler ile yapılan para çekme ya da yatırma işlemlerinde nadir de olsa, bazı zamanlarda aksaklıklar yaşanabilmektedir. Oldukça can sıkıcı olan bu durumlarda, banka müşterileri nasıl davranması gerektiği hususunda tereddütte kalmaktadır. ATM’nin işlem sırasında parayı yutması halinde dikkat edilmesi ve yapılması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

ATM Parayı Yuttu Ne Yapmalıyım?

ATM para yutma sorunu banka müşterilerinin karşısına genellikle fatura ödemeleri, havale, eft ya da para çekme sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda kullanılan ATM cihazının şubeye bağlı olması ya da banka şubesinden uzak bir yerde olması; bu sorunu gidermek için atılacak adımlarda farklılık olmasına yol açmaktadır.

Bu yüzden banka müşterisinin kullandığı ATM banka şubesinde ise, cihaz parayı yuttuğu anda müşterinin bir kaç dakika bekleyip durumu gözlemlemesi gerekmektedir. Ne yapacağınız paranızın nerede ve nasıl sıkıştığına bağlıdır.

  • Eğer banka şubesinin önündeki bir ATM’de paranız kaldı ise hemen güvenliği çağırarak bilgi vermelisiniz. Aynı zamanda ilgili bankanın müşteri hizmetlerini bankamatiğin başından ayrılmadan aramalısınız.
  • Yada banka şubesinden uzakta bulunan mobil bir ATM paranızı yutmuş ise bu kez direkt olarak bankaların çağrı merkezini arayarak yer konum ve saat bilgisi vererek müşteri hizmetlerinin yönlendirmelerini uygulamalısınız.

ATM’lerde en çok Ziraat bankası, Garanti Bankası, Halkbank ve Yapı Kredi parayı yutuyor bu yüzden size bu bankaların müşteri hizmetleri numarasını hemen burada yazıyorum.

Ziraat Bankası Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası ” 444 00 00 – 0850 220 00 00 – 0850 258 00 00″

Garanti Bankası Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası “444 0 333″

Halkbank Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası  ” 0850 222 0400″

Yapı Kredi Bankası Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası  ” 0850 222 0444: ”

Peki ortak bir ATM kullanırken ATM parayı yutarsa ne yapmalıyız hemen ona geçelim.

Ortak ATM Paramı Geri Vermiyor Ne Yapacağım?

Şayet kullanılan ATM makinesi bankaların ortak ATM’si ise ve banka şubesinden uzaktaysa, para yutma durumunda, ATM’nin ait olduğu bankanın müşteri hizmetlerinin aranması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ATM’de yapılan işlem sırasında para yutma olayı gerçekleştiğinde, yine bir kaç dakika bekleme süresi sonunda, durumda bir değişiklik olmazsa müşteri hizmetleri aranmalıdır.

İlgili bankanın müşteri hizmetleri aranırken, bankamatiğin önünden ayrılmamak gerekmekte olup, aynı zamanda ATM kamerasının görüş açısı içinde olmakta da önem taşımaktadır. Müşteri hizmetleri ile konuşma esnasında ATM’nin parayı yuttuğu saati ve tarihi de doğru bir şekilde görevliye iletmek gerekmektedir.

Banka ses kayıtlarında bilgilerin doğru olması, ödeme konusunda bir sorun yaşanması durumunda, bu sorunun çözülmesini kolaylaştıracaktır. Banka müşteri hizmetlerinin, gerekli olan bilgileri almasından sonra en geç 7 gün içerisinde, ATM’nin yuttuğu paranın geri ödemesi yapılmaktadır. Bankanın parayı tamamen ödenmemesi durumlarında ise, müşterinin bankaya dilekçe vererek, parasının tamamını talep etmesi gerekmektedir.

Farklı Banka ve Şubenin ATM’si Parayı Yutarsa Ne Olur?

Aslında herhangi bir ATM bu Ortak olabilir veya bir başka bankaya ait ATM olsun yapılacak ilk işlem yapılan her işlemi yasal çerçevede delil olacak şekilde müşteri hizmetlerini aramak hatta bu arama kaydını akıllı telefonlarınız ile hem görüntülü hem de sesli olarak kayıt altına almak.

Müşteri hizmetleri size gerekli prosedürleri uyguladıktan sonra gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Ortak ATM para yutmasında farklı bir yol izlenmez.

ATM’nin Yuttuğu veya ATM’de Sıkışan Para Nasıl Geri Alınır?

Bankaların her birinin farklı bir prosedürü bulunmaktadır. Bazı bankalar 90 gün içerisinde ATM’nin yutmuş olduğu parayı iade ederken bazı bankalar 180 güne kadar uzayabiliyor. Bu sürecin ana sebebi kamera kayıtlarının izlenmesi, ATM deki paranın sayılması vb. işlemlerin yapılacağından dolayı isteniyor.

İnceleme sonrasında ekstrenize ;

“ATM sorunlu işlem iadesi başlığı ile ATM’nin yuttuğu veya sıkıştırdığı para iadesi yapılıyor.”

Eğer paranız eksik yattı ise yine bu eksik yatan para için bir itiraz dilekçesi yazmanız gerekiyor. Evet maalesef süreç yorucu ve sinir bozucu size katılıyorum. Ama durum böyle…

ATM’nin Yuttuğu Para İadesi Hesaba Kaç Günde Yatar?

Para iadesi net belirgin olduğu durumlarda 7 – 10 iş günü arasında hesap ekstrenize iade işlem olarak yansıtılır. Fakat bariz belli olmayan ve sayım ve inceleme gerektiren durumlarda süreç 180 güne kadar uzayabileceğini daha öncede sizlere belirtmiştim.

ATM Para Yutması İçin Nereye Şikayet Edilir?

Bankalarla ilgili her türlü şikayetinizi BDDK şikayet ve ilgili banka müdürlüğüne yapabilirsiniz. Bu şikayetinizi e posta yoluyla, telefon ve dilekçe şeklinde yapabilirsiniz. Kısa sürede sizlere ilgili şikayetinizle alakalı bilgi verilecektir.

ATM’lerde Para Yutma Sorunu Neden Kaynaklanmaktadır?

ATM üzerinden bankacılık işlemleri sırasında, bazı zamanlarda para yutma ya da para sıkışması olayları banka müşterilerinin karşısına çıkmaktadır. Kartlı ya da kartsız işlemlerin ikisinde de olabilen bu sorun, genellikle ATM cihazlarının donanımsal ve sistemsel arızalarından kaynaklanmaktadır.

“ATM yani diğer adı ile bankamatiklerde yaşanan bu sorunlara, cihazların sıcaklık ya da soğukluk gibi dış etkenlerden etkilenmesi neden olabilmektedir”

Bunun dışında ATM bilgisayarlarının bir takım yazılım hatalarından da kaynaklanabilmektedir. Bankamatikler üzerinden yapılan para yatırma işlemlerinde kullanılan paraların yırtılmış olması da, bu tip arızaların yaşanmasına neden olabilmektedir. ATM ile yapılan para yatırma ve para çekme işlemlerinde, ATM’de yapılan tuşlamalarda ki gecikmeler de, para yutma ya da para sıkışmasına yol açmaktadır.