• AMERIKAN DOLARI
    32,4478
    % -0,13
  • AVUSTRALYA DOLARI
    21,2370
    % 0,26
  • € EURO
    34,7757
    % -0,58
  • £ POUND
    40,6082
    % -0,47
  • ¥ YUAN
    4,4783
    % -0,21
  • РУБ RUBLE
    0,3546
    % 0,65
  • ÇEYREK ALTIN
    4.054,00
    % -0,27
  • BIST 100
    9.918,19
    % 2,07

Başkası İçin Kredi Çektim Ödemiyor Ne Yapmalıyım? [6 ÖNERİ]

Başkası İçin Kredi Çektim Ödemiyor Ne Yapmalıyım? [6 ÖNERİ]

Başkasına veya arkadaşıma kredi çektim ödemiyor ne yapmalıyım diyen kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Birine güvenmeden önce bir defa hatta 2 defa düşünmeliyiz. Bu bir tanıdığımız çok samimi bir arkadaşımız veya dostumuz olabilir. Fakat işin için para ve kredi girdiği zaman işin rengi biraz değişebiliyor.

Daha sonra bu işin adı kredi çektim dolandırıldım olarak değişiyor çünkü o çok sevdiğiniz arkadaşınız veya dostunuz sizin çekmiş olduğunuz bu kredi taksitlerini yani borçları size ödemiyor geciktiriyor ve bu paraları siz ödemek zorunda kalıyorsunuz. Peki, başka birine kredi çektim borçlarını ödemiyor ne yapmalıyım sorusunun cevabına geçelim o zaman.

Başkası Adına Kredi Çektim Ne Yapmalıyım?

Öncelikle şunu söylemeliyim başkasının adına kredi çekmek çok mantıklı değil ama yine de böyle bir şey yaptıysanız size anlatacaklarım var. Birincisi krediyi çeken sizsiniz ve yasalar önünde borcun sorumluluğu da da size ait ve bankaya ödemelerinizi yapmalısınız.

Banka sizin, arkadaşıma, nişanlıma, işletme sahibine veya iş arkadaşıma kredi çektim ödemiyor dolandırıldım demenizi çokta dikkate almayacaktır. Dediğim gibi borç sizindir ve ödemelisiniz. Yasal olarak Başkasının adına kredi çekilir mi çekilirse nasıl olur bunu verdiğim bağlantım da detaylı olarak anlatmıştım, dilerseniz inceleyebilirsiniz.

Kredi Çektiğiniz Kişi İle Aranızda Yazılı Anlaşma Var Mı?

Peki, hiç mi bir şey yapılamaz? Yapılabilecek bazı şeyler var fakat bunun yolu yöntemi ve süresi sizi ne kadar tatmin eder bilmem. Öncelikle elimizde şu deliller var mı ?

  • Elinizde bir whatsapp görüşmesi var mı ?
  • Delil olarak gösterebileceğiniz bir mesajlaşma kaydı var mı?
  • Yine mahkemeye delil olarak sunulacak aranızda yapılmış bir yazılı anlaşma var mı?
  • Yada yine adli makamlara sunabileceğiniz bir kanıtınız var mı?

098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 50. Maddesi ve 77. Maddesini İncelemenizi Öneririm.

Eğer bu saydığım maddeler arasında geçerli bir belgeniz var işiniz biraz daha kolay olabilir. Hemen bu evraklarla ne yapabileceğinizi anlatıyorum.

Kişinin Bana Yaptığı Ödeme Dekontları İşe Yarar Mı?

Saymış olduğumuz maddelere ek olarak krediyi çekmiş olduğunuz kişi size olan borcu için size bankadan bir ödeme yapmış ise bu dekont bizim için çok değerli olabilir. Eğer çektiğiniz kredi taksitleri ile de örtüşüyor ve rakamlar bire bir ise bu daha güzel olacaktır. Hemen bu dekont ile bir avukata başvuracağız.

Avukat aracılığı ile ilamsız icra takibi açma şansınız var, kişi bu duruma itiraz ettiğinde dava açılabilir ve davada bu belgeler ve dekont delil olarak gösterilebilir.

Krediyi çektiğiniz kişi bu davayı kaybedebilir ve paranızı alabilirsiniz, tabi bu durum birden fazla faktöre sahip, kişi bulunabilecek mi üzerine bir mal varlığı var mı gibi bir çok soru cevabını bulmalı, ayrıca başkasına çektiğiniz kredinin tüm ödemelerini bu süreçte sizin yapmanız gerekmektedir.

“Böyle bir durumda mahkemenin sonuçlanması hemen hemen 1 Yıl kadar bir süre alacağını da hatırlatmakta fayda var.”

Sözleşme Ve Yazılı Anlaşma Yok Ne Yapacağım?

Açıkça söylemek gerekirse bu tarz bir yazılı anlaşma sözleşme veya yazışma yoksa işiniz biraz zor diyebilirim, çünkü yapabileceğiniz şeyler tamamen ikili ilişkiler doğrultusunda ilerleyecek ve iyi niyet çerçevesi içerisinde başkasına çektiğiniz kredinin ödemelerini o kişiden bir şekilde tahsil etmeye çalışacaksınız. Çünkü yasal olarak bu işin hiçbir dayanağı bulunmamış oluyor ve iyi niyetinizin kurbanı olmuş oluyorsunuz.

Kredi Çekip Borç Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler!

Bir kişi adına bir bankadan kredi çekerek borç yükü altına girip bu parayı gidip başkasına vermek ve daha sonra geri almak düşüncesi çok hatalı bir düşüncedir. Çünkü bu kişi zaten maddi durumu ve banka kredi skoru iyi olsa sizden kendisi için kredi çekmesini istemez.

  • Bu yüzden arkadaşınızı kırmak istemiyorsanız sicili bozuk olana kredi veren bankalar yazımızı örnek göstererek sicili bozuk olsa bile bir çok yerden kredi alabileceği yönünde yönlendirme yapabilirsiniz.
  • Eğer arkadaşınızı, dostunuzu kırmaktan çekiniyorsanız bilin ki bu borcu size ödemediğinde çok daha fazla kırılacaksınız hatta onun adına çekmiş olduğunuz kredi ödemesini geri alamadığınızda dolandırıldım diyebilir ve bu dostluğunuz bitme noktasına gelebilir! Bir kez daha düşünün!
  • Başkasına kredi çektiğinizde vermiş olduğunuz bu borcu ödemediğinde bu kişinin bankaya karşı hiçbir sorumluluğu yoktur. Bankalar direk sizinle iletişim kuracak ve borcunuzu ödemenizi isteyecektir!

Gördüğünüz gibi hiçbir olumlu tarafı yok bu yüzden bu tarz uygulamalardan uzak durmalısınız ve eşinizi, dostunuzu, arkadaşınızı kırmadan bu iş için şuanda müsait olmadığınızı söylemenin bir yolunu bulmalısınız.

Başkası Adına Kredi Çekmenin Yasal Olarak Bir Cezası Var Mı, Suç Mu?

Aslında işin bir ahlaki birde hukuki boyutu vardır. Suç olarak direk adlandıramasak bile ahlaki açıdan bir başkası adına kredi çekmenin çok doğru olduğunu söyleyemeyiz. Hukuki açıdan ise krediyi siz çektiğiniz için yasalar çerçevesinde tüm sorumluluk size aittir.

Borç Ödenmediğinde borçlu siz olduğunuz için tüm yasal işlemler adınıza yapılacak bir haciz durumu söz konusu olduğunda yine haciz sizin adresinize gelecektir. İşin birde dini boyutu vardır, bu konuda çok fazla yorum yapmamın doğru olmayacağı için size aşağıda bir video ekliyorum.