Eğer bir bankadan kredi başvurusunda bulunup olumsuz yanıt aldıysanız banka kara liste sorgulama işlemi yapmanız gerekebilir. Zaten böyle bir durumda ilk akla gelende acaba kara listede miyim, sorusu oluyor. Size bu konuda bir kaç açıklama yapmam gerekirse kara liste aynı zamanda halk arasında kırmızı kalem olarak biliniyor. Sizde çok duymuş olabilirsiniz, kırmızı kalem yedim bankalar kredi vermiyor, gibi bir cümleyi… Fakat bu işin doğrusu finansal yöntemlerde kara liste olarak adlandırılır.
Sevgili okurlarım sizlerin bankalarda yapacağı tüm işlemler tüm bankalar tarafından ve merkez bankası tarafından takip edilmektedir. Hem de en ince ayrıntısına kadar, bunlara örnek vermem gerekirse kaç bankaya ait kredi kartınız var, bu kredi kartlarının borçlarını geç mi ödediniz, kaç gün geciktirdiniz yada hiç mi ödemediniz veya hangi kredilerinizi hangi vadelerle çektiniz ve ödemeleri hangi tarihlerde yaptınız tüm bu işlemlerin detayları arşiv altına alınıyor.
Şunu söylemeliyim ki ister kredi kartı olsun, ister bir bireysel kredi borcunuzu bir kaç dönem kadar geciktirip ödeme yapmazsanız ve daha sonra banka size yasal takip başlatarak borç dosyanızı avukata devrederse kara listeye girmeniz kaçınılmazdır. Şimdi bu detayları anladıysak yasal resmi ve kesin doğru sonuç ile kara liste sorgulama nasıl yapılır bir bakalım.
Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?
Size yazımın başında da belirttiğim gibi bankalardan kullanmış olduğunuz tüm kredili ürünleri tam zamanında ve aksatmadan yapmalısınız, çünkü “Kredi Kayıt Bürosu (KKB)”‘nun resmi internet sitesi olan Findeks üzerinde tutulan raporlarda, geç yapmış olduğunuz, geciktirdiğiniz veya yasal takip altındaki tüm finansal işlemlerin bir karşılığı olarak sonuçlar anında sicilinize işlenecek ve tüm bankalar tarafından T.C. kimlik numaranız sorgulandığında bu gecikmiş, ödenmemiş ve açık olan tüm kredili ürünleriniz gözükecektir.
Tabi bunların sonucunda eğer bir kredi almak için bankaya gittiğinizde banka sicilinize bakarak size kredi vermek istemeyecek hatta başvurunuzu reddedecektir. Şimdi size tüm bu işlemleri kolay bir şekilde yönetebileceğiniz ve Merkez Bankası tarafından tutulan kara liste sorgulama yöntemleri neler onları anlatacağım. Bu yol ve yöntemler şu şekilde arkadaşlar,
- https://www.findeks.com/ adresinden kayıt olarak kara liste sorgulaması yapabilirsiniz. Hatta bunun için ilk sorgulamada bir ücret ödemeniz gerekmez. ( Bu bilgi bonus bir bilgiydi öyle değil mi:) )
- https://www.turkiye.gov.tr/ yani e-devlet resmi adresine girerek risk raporu oluşturabilirsiniz. Bu rapor size tüm finansal durumunuzu güncel olarak doküman şeklinde verecektir. Ayrıca bu dokümanı her ay 1 defa olmak üzere ücretsiz alabilirsiniz.
- Artık hemen hemen her banka kredi notu durumunuzu ufak meblağlar alarak anında size sunabiliyor. Çalışmakta olduğunuz bankanın internet şubesine veya mobil bankacılığına girerek kredi notu raporu sekmesinden 5 TL ile 10 TL arasında rakamlar ödeyerek kara liste sorgulama raporunuzu ulaşabilirsiniz.
Raporlarımızı aldığımızı düşünüyorum. Bu raporlar üzerinde çok çeşitli bilgiler göreceksiniz borçlu olduğunuz bankalar, daha önce aldığınız ve kapanmış olan krediler, vb. şekilde birde hali hazırda bulunan kredi kartı borçlarınız ve kredi ödemeleriniz gün gün gösterilecektir. Eğer siz ödemenizi zamanında yapmış iseniz ilgili raporun altında yeşil bir yuvarlak çentik göreceksiniz. Yada borcu geciktirmiş iseniz kırmızı bir ok göreceksiniz. İşte bu kadar detaylı bir kara liste sorgulamasından bahsediyoruz. Rapora göre kara listeye girmiş olabilir miyiz nasıl yorumlayacağız bakalım.
Kara Listede Miyim, Sicilimi Nasıl Öğrenebilirim?
Sıra geldi acaba kara listede miyim sorusunun cevabını öğrenmeye yukarıdaki sorgulama yöntemlerinden bir tanesini ele alarak bu sorunun cevabını arayalım. Benim bankam Garanti bankası hemen mobil bankacılığa girerek kredi notu raporumu alıyorum.
Şuan kredi notum 1400 seviyesinde gözüküyor. Bu not aralığı kara listede olmadığımı gösteriyor, fakat sizin notlu raporunuzda Findeks notunuz 200- 300 civarında ise ve de raporda finansal bir bildirim görüyorsanız, gecikmiş çok borcunuz var ve çoğu avukatlık olmuş, yasal takibe alınmış ise kara liste içine dahil olduğunuzu söyleyebilirim.
Eğer bu yöntemle çok tatmin olmadıysanız, KKB’na yazılı bir dilekçe sunarak kısa sürede cevap alabilirsiniz.
Kara Listeden Adım Ne Zaman Silinir?
Kara listeye girmiş olduğunu öğrenen kişiler bankalarda oluşan kara liste ne zaman silinir sorusunu sık sık sormaktadır. Çünkü bu hoş olmayan bir durum ve bankalardan kredili ürün alamayacağımız anlamına gelir.Kara listede ismi bulunan bir kişi 5 sene boyunca adı listeden silinmeyecektir.
Geçtiğimiz yıllarda Devlet tarafından çıkarılan sicil affı ile kara listede adı olan tüm kişilerin sicilleri temizlenmiş ve sicil affına uyan bankalar aracılığı ile kredi alabilmeleri sağlanmıştı. Eğer kredi sicil affı tekrar yasalaşır veya yenilenir ise adınız listeden silinebilir aksi taktirde 5 yıl süresince kara listeden adınızı sildirmeniz mümkün değildir.
Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim?
Kara listeden çıkmanız her ne kadar zor olsa da imkansız değildir, burada önemli olan husus kredi puanınızı olabildiğince yukarı çekmek olacaktır. Bunun için bazı yöntemler uygulamanız gerekecek bankalarla olan ilişkinizi bir düzene sokarak kredi notunuzu yukarı çekebilirsiniz. Bir yakınınız üzerine ek bir kredi kartı çıkartarak küçük tutarlarda harcamalar yaparak ve bu harcamaları gününde ödeyerek banka sicilinizi yavaş yavaş düzeltme imkanınız var.
Kara listeden çıkmanıza yardımcı olacak bir diğer yöntem ise banka hesabınıza tanımlı otomatik ödeme talimatları verebilirsiniz. Bunlar bir elektrik veya su faturası olabilir yine faturaları zamanında ve günü gününe ödemeye özen gösterin.
Eğer bir taşınmazınız yani arabanız veya eviniz var ise teminatlı 3.000 TL değerinde küçük bir kredi kullanarak ödemelerini zamanında yapabilir hatta gününden erken yaparak bir adım öne geçebilirsiniz. Bu ve benzer yöntemleri uygulamak kredi skorunuzu yukarı çekecek ve kara listeden daha kısa zamanda kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ama hiç bir yöntem kesin olarak sizin kara listeden çıkmanızı sağlamayacaktır.
Hatalı Şekilde Kara Listeye Alındım Ne Yapmalıyım?
Çok nadir olsa da bazen böyle hatalar bankalar tarafından yapılıyor hiç borcum yok ama kara listede gözüküyorum diyorsanız acil olarak BDDK ile iletişime geçerek elinizdeki tüm belgeleri ve evrakları ileterek kara listeden çıkmak için bir dilekçe yazmalısınız.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucu belgelerinizin doğrulu kanıtlandıktan ve gerçekten bir hata olduğu tespit edildikten sonra adınız kara listeden çıkarılacaktır. Bu işlemler için öncelikle KKB bürosunu bizzat yerine giderek ziyaret etmelisiniz.
Bu makalemde sizlere kara listeyle alakalı aklınıza takılanları ve sorgulama yöntemlerini anlatmaya çalıştım hoşça kalın.